Argentinië – Geografie

Argentinië is zo groot als de helft van Europa. Het strekt zich uit van 22 graden zuiderbreedte tot 55 graden zuiderbreedte. Daarmee ligt het land in verschillende klimaatgebieden en landschappen. Dit varieert van subtropische regenwoud in het noorden tot gletsjers in de bergen van de Andes.

Argentinië heeft van noord naar zuid een lengte van 3700 kilometer en van oost naar west een breedte van 1400 kilometer. In het westen vormen de hoogste toppen van de Andes de grens met Chili. De rest van het landschap is een stuk lager. Aan de oostkant grenst het land aan de Atlantische kust met hoge kliffen en vele schiereilanden. In het noorden grenst Argentinië aan vier andere Zuid-Amerikaanse landen.

Argentinië - kaartOndanks de soorten landschappen bestaat het Argentijnse landschap voornamelijk uit laagvlakten. Deze worden Pampas genoemd. Globaal bestaat het land uit vier verschillende gebieden;

Het eerste gebied is de Andes in het westen met bergtoppen tot boven de 6000 meter. De Aconcagua is met een top van 6959 meter hoogte het allerhoogste punt van Argentinië. Ook de Ojos de Salado (6880 meter) en de Llullaillaco (6723 meter) op de grens met Chili mogen best hoog worden genoemd. Uitlopers van de Andes zien we in het midden van het land zoals de Sierrea de Cordoba.

Het tweede gebied zijn de hoogvlakten van Patagonië in het zuiden met langs de kust laagvlaktes. In Patagonië komen ook gletsjers voor. Dit gebied is dun bevolkt.

Het derde gebied is de Gran Chaco. Dit is een bosachtig, gedeeltelijk woestijnachtige laagvlakte in het noorden. Langs de rivieren zijn grote moerassen te vinden.

Het belangrijkste en meest economische deel is de ‘Pampa Humeda’. Dit is een uitgestrekte vruchtbare laagvlakte, tot 750 kilometer afstand van de hoofdstad Buenos Aires. Hier woont de meerderheid van de Argentijnse bevolking.

Verder wordt Vuurland, enkele eilanden in de Atlantische Oceaan en een deel van Antarctica gezien als één provincie. Argentinië heeft ook enkele grote rivieren die het water uit de Andes en de hoogvlakte van Brazilië afvoeren.

bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

This entry was posted in Argentinië. Bookmark the permalink.

Comments are closed.