Argentinië – Klimaat

In het uiterste noorden van Argentinië heerst een subtropisch klimaat, in het noordoosten een tropisch klimaat, in de bergen een bergklimaat en in het zuiden een woestijnklimaat. Vuurland heeft een zeeklimaat. Tussen deze klimaatgebieden komen overgangsklimaten voor, zoals een steppeklimaat. De oostkust staat onder invloed van de koude Falklandzeestroom.

Temperatuur
Het noorden van Argentinië is met een subtropisch klimaat een van de warmere plekken van het land. Aan de grens met Paraguay wordt het gemiddeld 22,5 graden. In de zomer stijgt de temperatuur dagelijks tot 33 graden, maar vaker is het warmer.

ArgentiniëDe grens met Bolivia is zelfs een van de warmste plaatsen van heel Zuid-Amerika. De temperaturen stijgen vaak tot boven de veertig graden Celsius. In de winter daalt de nachttemperatuur aan deze noordgrens tot gemiddeld 11 graden.

Langs de grens bij Paraguay groeien tropische planten en zijn er grote savannevlaktes, die worden afgewisseld door ondoordringbaar struikgewas.

Argentinië - PampaDe pampa in centraal Argentinië heeft hete zomers. De dagtemperatuur loopt in januari op tot 31 graden. In de wintermaand juli is het op deze laagvlakte fris. ’s Nachts is het +3 graden en een kouaanval uit het zuiden kan heel Argentinië bedekken. Zelfs de koffieplantages in Zuid Brazilië krijgen dan te maken met sneeuw en ijs. Grote delen van de Pampa hebben een steppeklimaat.

De bergen hebben een hooggebergteklimaat met op de hoogste toppen eeuwige sneeuw en altijd vorst. In de bergen komen ook hete dagen voor, die worden afgewisseld door extreem koude nachten. Vorst komt ook vaak voor in het zuiden op de hoogvlaktes die op enkele honderden meters boven zeespiegel liggen.

Argentinië - AntarcticaVuurland is gemiddeld genomen het koudste plekje van Argentinië (Uitgezonderd dan het geclaimde deel op Antarctica). Op vuurland is het ’s zomers 22,7 graden en ’s winters 5,7 graden. Op Vuurland heerst een zeeklimaat.

In de hoofdstad Buenos Aires varieert de temperatuur in de zomer tussen de 27 tot 35 graden Celsius. In de wintermaanden is het overdag een graad of 15. De temperatuur daalt ’s nachts soms tot rond het vriespunt. Er is een enkele keer sprake van abrupte temperatuurschommelingen, die in 24 uur tijd een verschil van meer dan 20° Celsius bedragen. In de winter komen zwoele perioden voor, terwijl de zomer frisse dagen heeft. Een redelijk aangenaam klimaat dus.

Neerslag
Argentinië - PosadasHet noordoosten van het land grenst aan Brazilië en is zeer vochtig. In Posadas valt jaarlijks 1727 millimeter regen. Dit gebied kent geen droge tijd en elke maand valt wel ruim honderd millimeter regen. De rest van het noorden heeft wel een droge tijd. In de wintermaanden juli en augustus valt er weinig regen. Gemiddeld over het jaar valt er tussen de 800 en 1000 millimeter neerslag. Alleen in de Andes is het droger.

Ten zuiden van Bahia Blanca wordt het op de Pampa snel droger. Hier valt jaarlijks 200 tot 250 millimeter regen. Het westen van Argentinië is een bijna woestijngebied. Door de ligging aan de lijzijde van de Andes valt er in de winter weinig neerslag. In de zomer weten restanten van onweersbuien uit het oosten wel het gebied te bereiken.

Pas in Vuurland en het uiterste zuidwesten van Argentinië valt neerslag van betekenis. Jaarlijks valt op Vuurland 530 millimeter regen. Vaak regent het er ’s zomers ook en waait er een harde straffe wind. In de winter is het in de bergen bitterkoud en zijn de passen bedekt met een dikke laag sneeuw. ’s Winters komen sneeuwstormen voor.

Zonneschijn
Argentinië - Buenos AiresHet noorden van het land is met 2000 uur redelijk zonnig. Op de pampa’s in het midden van Argentinië schijnt de zon ruim 2600 uur per jaar. In Rosario komt het meeste aantal uren zon voor. Hier schijnt deze 2774 uur per jaar. In Buenos Aires schijnt de zon 2520 uur. In het zuiden is het aantal uren zon minder en in Vuurland schijnt de zon jaarlijks 1500 uur.

bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

This entry was posted in Argentinië. Bookmark the permalink.

Comments are closed.