Australië – Klimaat

Australië ligt tussen de 10 en 45 graden Zuiderbreedte. De is de woestijngordel op zowel het noordelijk als zuidelijk halfrond. Op dezelfde breedtegraad op het noordelijk halfrond ligt bijvoorbeerld de Sahara. 

Het overgrote deel van het land heeft een droog klimaat. Vooral in het westen lopen de temperaturen behoorlijk op. Temperaturen boven de 40 graden zijn goed mogelijk. Alleen aan de randen van het continent is het klimaat natter.

De noordkust heeft een tropisch regenklimaat. In het zuidwesten en het oosten van Australië heerst een maritiem klimaat. Op andere pagina’s wordt dieper ingegaan op de drie hoofdklimaten van Australië.

AustraliëDe seizoenen in Australië zijn tegengesteld aan het noordelijk halfrond. De lente duurt van september tot november, de zomer van december tot februari, de herfst van maart tot mei en de winter van juni tot augustus.
De seizoenen zoals we die in Europa kennen zijn alleen in het zuiden aanwezig. In het noorden is sprake van een droge en een natte tijd.

Temperatuurextremen
In Australië varieert de temperatuur behoorlijk. Hoge temperaturen komen vaak voor. South Australia heeft een absolute maximumrecord van 50,7 graden. In de bergen van New South Wales werd in Charlotte Pass -23,0 graden gemeten.

Zongevaar
Australië heeft de hoogste aantal huidkankergevallen. Jaarlijks worden rond de 150.000 nieuwe gevallen van huidkanker geconstateerd, waaraan elk jaar 1000 mensen aan sterven.

Vooral op het zuidelijk halfrond is de ozonlaag de laatste decennia dunner geworden, waardoor de gevaarlijke ultraviolette straling veel schade aanricht.

De overheid waarschuwt de bevolking met campagnes voor deze gevaren. Verder zijn zogenaamde burntimes ingesteld.
Geadviseerd wordt tussen 11.00 en 15.00 uur de zon te vermijden.

bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

This entry was posted in Australië, Oceanië. Bookmark the permalink.

Comments are closed.