België – Antwerpen

Op de Grote Markt verwelkomt Brabo u in de sfeer van een wereldstad uit de 16de en 17de eeuw. Daarvoor zorgen de trotse gildenhuizen met hun trapgevels en gouden beelden; staaltjes van hoogbouw uit ver vervlogen tijden, bedoeld om de macht en de rijkdom van de gilden te etaleren. Een aantal van die gebouwen zijn wel reconstructies uit de 19de eeuw, gebaseerd op de talrijke oude schilderijen van de Grote Markt. Net als Brabo getuigen de gildenhuizen dus ook van een romantische hang naar een roemrijk verleden van welvaart en vrijheid. Vandaag is de Grote Markt nog steeds een levendig centrum met talrijke cafés, restaurants en gezellige terrasjes. Dé blikvanger is uiteraard het Stadhuis.

Rubenshuis
Antwerpen RubenshuisHet Rubenshuis aan het Wapper was van 1610 tot 1640, toen hij overleed, het woonhuis en atelier van Pieter Paul Rubens. De stad kocht het gebouw vlak voor de Tweede Wereldoorlog, maar toen was het huis weinig meer dan een ruïne. Wat men er nu van ziet is het resultaat van een zorgvuldige restauratie. Het is in tweeën verdeeld. Links van de ingang liggen de smalle kamers van de woonvertrekken met meubilair uit die tijd. Hierachter ligt de kunstkamer waar Rubens zijn werk en dat van anderen tentoonstelde en zijn vrienden en rijke beschermheren, onder wie aartshertog Albert en Isabella, vermaakte. Rechts van de ingang ligt het hoofdatelier, een ruime salon waarin Rubens aan zijn schilderijen werkte. De gasten worden via een bewegwijzerde route door het huis geleid.

Meir
Antwerpen MeirDe Meir is niet alleen Antwerpens beroemdste winkelwandelstraat. Heb ook oog voor de 19de-eeuwse eclectische gevels en voor monumenten als het voormalig Koninklijk Paleis of het Osterriethhuis. En natuurlijk kunt u onmogelijk naast de ‘Boerentoren’ kijken. Dit 97 meter hoge torengebouw werd in 1932 voltooid en was toen de eerste ‘wolkenkrabber’ op het Europese vasteland. Na een wandeling over de Meir vindt u verpozing op de terrasjes van de de Keyserlei. Loop ook even het Centraal Station binnen. Deze monumentale ‘spoorwegkathedraal’, met een enorme overkoepelde hal werd 100 jaar geleden gebouwd en behoort tot de mooiste stations van Europa.

This entry was posted in België, Stedentrips. Bookmark the permalink.

Comments are closed.