België – Ardennen

Het mooiste deel van België is het zuidoosten met de Ardennen. Dit rotsachtige heuvelland met zijn vele riviertjes en beken is bij uitstek geschikt om een keer vanuit Zuid-Limburg een dagtocht te ondernemen. Zo dichtbij huis ben je hier echt in het buitenland, in een totaal ander landschap. Het gebied kent zoveel variatie dat je er jaren achtereen steeds weer nieuwe verrassende delen kunt ontdekken. Zelfs met het noemen van elementen als riviertjes onder aan rotsen, heuvels donkergroen van bossen, kleine karakteristieke dorpjes en stadjes, moerassen en heidevelden, abdijen en kastelen, worden de Ardennen nog niet volledig recht gedaan. 

Ardennen Ourthe Want het is het geheel, de sfeer van dat soms ruige, soms bekoorlijk zachte land met daarboven het heldere licht van een voorjaarsdag en de landelijke gezelligheid die het onvergetelijk maken als echt vakantieland. En er is steeds weer die variatie. Want de drie Ardennen-provincies Luik, Namen en Luxemburg hebben toch elk weer hun eigen trekjes en ook de stadjes en steden hebben zo hun speciale sfeer. Luik is anders dan Charleroi, Namen verschilt van Bergen, Spa met zijn bosrijke omgeving heeft andere mogelijkheden dan het intieme Malmedy met zijn kunstschatten.

Wandelend of fietsend langs de vele uitgezette routes zijn er steeds weer die momenten om even stil te staan bij een mooi uitzicht of voor het lezen van een interessante beschrijving bij een monument. En altijd weer kom je uit bij een riviertje of beek met namen als Lesse, Ourthe, Sûre, Vierre of Our, waar vissers proberen de snelle forellen te vangen. En dan is er altijd ook weer, net als in Zuid-Limburg, die mogelijkheid om te genieten van het Bourgondische leven.

This entry was posted in België. Bookmark the permalink.

Comments are closed.