België – Brugge

Brugge is niet zomaar onder één noemer te brengen. Door haar indrukwekkend kunsthistorisch en cultureel patrimonium verwierf het Europese faam als kunststad en toeristisch centrum. De historische binnenstad van Brugge werd in 2000 door UNESCO opgenomen op de lijst van het werelderfgoed. Het middeleeuwse stratenpatroon, de kronkelende reien en groene vestingen maken van Brugge een unieke trekpleister die jaarlijks menig bezoeker in vervoering brengt. Met comfortabele hotelaccommodatie in historische panden, haar alom gewaardeerde keuken en kwalitatief hoogstaand recreatief aanbod heeft Brugge alles in zich om haar gerenommeerde reputatie van congres- en verblijfstad waar te maken.

Burg
Brugge BurgDe Burg is een historische plein waar zich het Oude Gerechtshof, de Civiele Griffie, het Stadhuis en de Heilige Bloedbasiliek bevinden. In deze laatste wordt de relikwie van het Heilige Bloed bewaard die door Diederik van de Elzas, graaf van Vlaanderen, werd meegebracht van de tweede kruistocht. Direct naast de kapel bevindt zich het museum waar het Schrijn van het Heilig Bloed wordt bewaard. Dit schitterende stukje edelsmeedkunst bevat tijdens de beroemde processie het reliek. De Burg vormt het historisch hart van Brugge en is al sinds de Middeleeuwen het middelpunt van de lokale macht. De gebouwen waaraan de Burg tegenwoordig zijn roem ontleent behoren tot de belangrijkste van Brugge.

Markt
De markt vormt net als in andere steden het centrum van de stad Brugge. Vele eeuwen lang is dit grote wandelplein het middelpunt van de stad. Het fungeerde als markt en er werden politieke bijeenkomsten, toernooien, feestelijkheden en terechtstellingen gehouden. Vandaag de dag is het een populair plein bij toeristen en lokale inwoners. Het plein wordt omringd door schitterende gebouwen. Het Provinciaal Hof beslaat de hele oostelijke kant van de Markt. Hier stond ooit de Waterhalle, die in 1787 werd gesloopt om plaats te maken voor een rij klassieke gebouwen. Nadat een brand in 1878 dit complex verwoestte, begon Delacenserie samen met R. Buyck aan de nieuwbouw. Het bakstenen postkantoor aan de rechterzijde werd gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw en is eenvoudiger en neigt wat naar de neo-renaissancestijl.

This entry was posted in België, Stedentrips. Bookmark the permalink.

Comments are closed.