België – Brussel

Brussel krijgt jaarlijks massa’s buitenlandse toeristen over de vloer die er komen genieten van de sfeer, architectuur, bezienswaardigheden, het lekkere eten en drinken, de cultuur en nog zoveel meer!

Hoog tijd voor een citytrip in ons eigen Brussel dus! Je zal merken dat de hoofdstad van Europa zeker niet hoeft onder te doen voor andere Europese steden, integendeel.

Het centrum van Brussel is in tweeën verdeeld. De Benedenstad is historisch gezien het armere deel waar arbeiders en emigranten woonden. Hier bevindt zicht het uitzonderlijke stadshart, de Grote Markt, alsook het cosmopolitische Brouckère-plein en de voormalige arbeiderswijk Marollen. De Bovenstad, waar vroeger de aristocratie gehuisvest was, is een elegante buurt rondom de Warande, een groene oase midden in de stad. Dwars door de bovenstad loopt de Koningsstraat, die eindigt bij het Koninklijk Paleis, waar u de beste kunstmusea van de stad vindt.

Atomium
Brussel AtomiumHet Atomium is een monument in het Heizelpark in Brussel. Het betreft een stalen constructie die bestaat uit negen bollen die samen de kubisch ruimtelijk gecentreerde kristalstructuur van ijzer uitbeelden, 160 miljard maal vergroot. Het gebouw, dat ontworpen is door architect André Waterkeyn, is bekleed met roestvrij staal (oorspronkelijk aluminium). De aluminium constructie woog destijds in lege staat 2500 ton. De bovenste bol van het Atomium werd naar zijn ontwerper André Waterkeyn genoemd na diens dood in 2005.

Het Atomium is gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958, de zogenaamde Expo ’58, als symbool voor het metaal “staal“ dat sterk in ontwikkeling was, en een belangrijke rol speelde in de optimistische kijk op ontwikkeling in de jaren vijftig.

Beenhouwerstraat
Brussel BeenhouwerstraatDe Beenhouwerstraat draagt nog de middeleeuwse naam. De naam dateert uit de tijd dat in de straat de beenhouwers hun handel dreven. Vanwege het historische belang van de straat werd besloten om de straat een beschermde status te geven. Men werd verplicht om de gevels te restaureren. De Beenhouwerstraat is vandaag de dag dan ook rijk aan mooie 17de-eeuwse trapgevels en versierde deuren. Tegenwoordig staat de straat bekend als de ‘buik van Brussel’, een verwijzing naar de talloze cafés en restaurants, waaronder de Chinese, Griekse, Italiaanse en Indiase. De in 1987 geplaatste Jeanneke Pis is de vrouwelijke versie van haar ‘broer’, de beroemde Manneken Pis.

De Grote Markt
De Grote Markt is een plein in het centrum van Brussel. Het is een van de mooiste bezienswaardigheden voor toeristen die Brussel bezoeken. Al in de elfde eeuw was de Grote Markt het centrum van de stad. Ze werd aangelegd op de plaats van een drooggelegd moeras en het niveau was 1,20 m lager dan het huidige. In de 15de eeuw kwam het Brabantse Hof naar Brussel, en dit gaf aanleiding tot de bouw van het stadhuis. Hier werden in 1568 Frans Anneessens, de Graaf Egmont en de Graaf Horne onthoofd.

Tijdens de oorlog tussen Frankrijk en de Grote Alliantie werd Brussel op 13 augustus 1695 met kanonnen en mortieren gebombardeerd onder leiding van de Franse maarschalk de Villeroy. Na de beschieting stonden enkel nog de muren en de toren van het stadhuis en het Broodhuis overeind. Rondom de markt werden in de jaren daarna de gildehuizen heropgebouwd in een Vlaams-Italiaanse stijl. Hierdoor zijn bijna alle gebouwen rond het plein opgetrokken in dezelfde stijl van die tijd. In de tweede helft van de 19de eeuw werden de meeste gebouwen gerestaureerd onder impuls van burgemeester Karel Buls.

Op de Grote Markt zijn er tegenwoordig cafés met terrassen, restaurants en hotels. Op de markt zelf worden alleen nog bloemen verkocht. Velen beschouwen het als een van de mooiste markten van Europa: alle vier de zijden zijn fraai behouden. Sinds 1998 staat de Grote Markt op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Manneken Pis
Dit kleine, nauwelijks 30 cm hoge beeldje van een jongetje dat in een kleine vijver staat te plassen, is net zo symbolisch voor Brussel als de Trevi-fontein voor Rome is en de leeuwen op Trafalgar Square voor Londen. Het oorspronkelijke bronzen beeld van Jérôme Duquesnoy de Oudere werd in 1619 voor het eerst op deze plek gezet. Het grappige ontwerp weerspiegelt de behoefte aan vers water in het gebied.

This entry was posted in België, Stedentrips. Bookmark the permalink.

Comments are closed.