Curaçao – Klimaat

Het klimaat van Curaçao, warm, zomers, zeer aangenaam en met grote verschillen van plaats tot plaats.

Volgens Köppen heerst op Curaçao een Savanne-klimaat. De lucht is weliswaar vrij vochtig maar is niet onstabiel genoeg om buien te vormen. Pas boven het Venezolaanse gebergte komt de waterdamp in de lucht weer tot op het verzadigingspunt, ontstaan grote stapelwolken en kan neerslag vallen. Het eiland is te klein om de lucht zo ver op te warmen dat door de opstijgende lucht buien ontstaan. Maar de meer heuvelachtige gebieden in het westen van Curaçao, waar de wind al enige tijd over land is gekomen en de lucht het meest is opgewarmd, krijgen duidelijk meer neerslag. Dat terwijl de hoogste berg nog geen 400 meter is. Zo fragiel kan het evenwicht zijn in de tropen; wel of geen neerslag.

CuraçaoHet eiland staat onder voortdurende invloed van de oostpassaat, waardoor de wind slechts hoogst zelden uit andere richtingen komt. Dit is alleen het geval als een cycloon door het Caraïbisch gebied trekt of als een storing aanwezig is in de ITCZ (de InterTropische-ConvergentieZone). De persistentie van de windrichting (uit oost tot noordoost) bedraagt op Hato maar liefst 96.4% over het gehele jaar. Deze wind is wel vochtig (met een gemiddelde relatieve luchtvochtigheid van 77.2%), maar zorgt zoals gezegd voor weinig neerslag. Door de constante zeewind zijn de temperatuursverschillen tussen de maanden ook erg klein. Het verschil tussen de koudste en warmste maand bedraagt gemiddeld maar 2,3 graden.

Neerslag
Curaçao - dolfijnenDe neerslag op Curaçao is een verhaal apart. Zijn de wind en de temperatuur zo weinig variabel, de regenval is dat wel. Er valt gemiddeld 547,7 millimeter per jaar. Dat ziet er niet zo ‘droog’ uit. Maar dit gemiddelde is opgebouwd uit een groot aantal erg droge jaren, gevolgd door een enkel erg nat jaar.

Regentijden
In de tropen zijn er geen echte seizoenen, maar wordt het jaarlijkse weerritme meer bepaald door de regentijden. De equatoriale trog is een gebied met een iets lagere luchtdruk, dat rond de evenaar slingert. Daar waar binnen de equatoriale trog convergentie van de noordoost-passaten en zuidoost-passaten plaatsvindt spreken we van het ITCZ. Langs deze trog bevinden zich buienstoringen, die de plaats van het ITCZ als een lijn van grote wolkenclusters markeert.

Bewolking
Curaçao strandHoe fraai en zonnig Curaçao ook is, dagen zonder bewolking komen niet voor. Voor Hato bedraagt de gemiddelde bedekking 44,.4%. Vrijwel altijd zijn Cumuli aanwezig, de mooiweerwolken. Al met al ziet de lucht er vaak nogal onstabiel uit. Een dergelijke lucht doet in Nederland de harten van onweerliefhebbers harder kloppen. Tot buien komt het niet vaak.

Tropische cyclonen
De Benedenwindse Eilanden liggen niet in de actieve orkaanzone en worden daarom gespaard voor ernstig orkaangeweld. Echter een orkaan die in de nabijheid langs trekt zorgt ook voor heel wat ongemak, ook al waaien geen orkaanwinden. Er kan een aanzienlijke deining van de zee zijn die schade kan aanrichten en geweldige stortbuien kunnen vallen.

bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

This entry was posted in Curaçao. Bookmark the permalink.

Comments are closed.