Denemarken – Geografie

Denemarken maakt onderdeel uit van Scandinavië en is iets groter dan Nederland. In het zuiden grenst het aan Duitsland over een lengte van 68 kilometer. Elders grenst het aan de Noordzee, het Skagerrak, het Kattegat of de Oostzee. Bij Kopenhagen is een vaste brug naar Malmö (Zweden).

Het grootste deel van Denemarken bestaat uit Jutland. De hoofdstad Kopenhagen ligt op Sjælland. Belangrijke eilanden zijn Fyn, Fakster, Lolland en het enigszins afgelegen Bornholm. Verder zijn er nog 474 eilanden, waarvan er ongeveer 100 bewoond zijn.

Denemarken kaartDe kust lijkt op die van Nederland met zandstranden, wadden, duinen en dijken. Voor de westkust van Jutland liggen veel zandbanken en riffen. De oostkust van Jutland is een fjordenkust. Bij het eiland Møn en Zuidoost-Sjælland komen steile krijtrotsen voor die een hoogte van ± 140 meter bereiken. De grillige kust van Denemarken heeft een kustlijn van 7314 kilometer.

Het binnenland van Denemarken is licht glooiend. Midden in Jutland zijn de heuvels het hoogst met de Yding Skovhøj (173 meter) als hoogtepunt. Dit punt is onderdeel van de lage, golvende heuvelrug die het midden van Jutland vormt en valt nauwelijks als top waar te nemen. In de buurt ligt de op één na hoogste top, de Ejer Bavnehøj die 171 meter meet. Het laagste punt is de Lammefjord; -7 meter onder zeeniveau, dit ingepolderde land ligt in noordwestelijk Sjælland. De Gudenåen is met zijn 158 kilometer lengte de langste rivier van het land en stroomt uiteraard door Jutland (Jylland in Deens).

bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

This entry was posted in Denemarken, Geen categorie. Bookmark the permalink.

Comments are closed.