Egypte – Het binnenland

In het woestijnrijke binnenland regent het nooit. In de zuidelijke helft van het land hebben de plaatsen Asyut, Dakhla en Aswan een gemiddelde hoeveelheid neerslag van 0,0 millimeter per jaar. Het is opmerkelijk dat Luxor nog tot 1,4 millimeter per jaar komt. De grootste hoeveelheid valt in Luxor in oktober als gemiddeld 0,6 millimeter valt. 

Leven is alleen mogelijk langs de Nijl en in de woestijn bij oases die in verbinding staan met een groot ondergronds waterreservoir. De zon is bijzonder fel, waardoor de temperaturen overdag fors oplopen. Juni en juli zijn de heetste maanden met in de Nijlvallei middagtemperaturen tot 41 graden. Hier is het enkele graden warmer dan in de woestijn. In de winter is het overdag ruim boven de 20 graden en ’s nachts koelt het af tot 5 graden. In de Libische woestijn is het iets kouder.

Door de droge lucht is de hitte echter redelijk te verdragen. Vooral in juni is deze laag met in Aswan een gemiddelde waarde van 16 procent. Het aantal uren zonneschijn is ongelofelijk hoog. Dakhla is met 3944 uur zon de zonnigste plaats van Egypte en de hele wereld. In Wadi Halfa (Sudan) op de grens van Sudan met Egypte is een aantal malen het wereldjaarrecord zonneschijn gehaald. In zo’n recordjaar schijnt de zon 4300 uur. De hemel in Egypte is vrijwel wolkeloos en de enige bedreiging voor de zon zijn de zand- en stofstormen.

Die worden meegevoerd met de Chamsin Khamsin wind. Dit is een warme woestijnwind die verzengende hitte aanvoert uit het zuidwesten. De wind verplaatst zich richting Middellandse Zee en komt voor tussen februari en mei. De naam Chamsin Khamsin betekent vijftig in het Arabisch en duidt op de mogelijke periode dat de wind kan voorkomen. Deze wind hangt samen met depressies boven de Middellandse Zee. De rest van het jaar overheersen noordelijke winden.

Het weer in de Sinaï verschilt niet veel met de rest van Egypte. Rond de Rode Zee is de luchtvochtigheid hoger en op de hoogste bergtoppen in de Sinaï kan in de winter een enkele keer sneeuw vallen.

bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

This entry was posted in Egypte. Bookmark the permalink.

Comments are closed.