Engeland – Geografie

Engeland is ongeveer drie keer zo groot als Nederland. Het grootste deel van het land bestaat uit laagland met heuvels. Vooral de oostkant en de omgeving van Londen is laaggelegen. 

In het noorden ligt het Penninisch Gebergte met heuvels en bergen tot 640 meter hoogte. In het uiterste noorden tegen Schotland liggen de onherbergzame Cheviot Hills, afgesleten overblijfselen van oude vulkanen.

In het westen bevindt zich het Lake District met de hoogste bergtoppen van Engeland, zoals de Scafell Pike van 978 meter. In het zuidwesten van Engeland bestaat het landschap uit een bergkam met 621 meter als hoogste punt.

Het kustlandschap van Engeland is gevarieerd met kiezel-stranden, krijtrotsen en zandstranden. De grootste rivier is de Theems en deze is 336 kilometer lang. De meeste rivieren hebben een diepe bedding, zijn rijk aan water met weinig verval. Toch kan in regenachtige tijden een rivier behoorlijk overstromen.

Het tijdverschil aan de westkust is 13 tot 14 meter hoog. Aan de monding van de Theems is deze vijf meter hoog. Tot Engeland behoren ook de Kanaaleilanden Jersey, Guernsey, Alderney en Shark, het Isle of Man, het Isle of Wight, en de Isles of Scilly, waaronder St. Mary’s.

bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

This entry was posted in Engeland. Bookmark the permalink.

Comments are closed.