Frankrijk – Parijs

Parijs (Frans: Paris) is de hoofdstad en regeringszetel van Frankrijk. Parijs wordt naast Londen, New York en Tokio beschouwd als één van de vier grote wereldsteden. De stad wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Seine. Parijs is gesticht op het Île de la Cité, maar is inmiddels zo groot geworden dat de stad een gebied van zeven heuvels beslaat. In dit gebied lagen vroeger aparte dorpen, die nu een onderdeel van Parijs zijn.


Parijs Appartementen

De Notre Dame op het Île de la Cité heeft gemakkelijk de grandeur van de andere monumenten in Parijs, maar is eeuwen eerder gebouwd. De Eiffeltoren is het meest opmerkelijke monument van Parijs. Montmartre met de Sacré-Coeur is de hoogste heuvel van Parijs.

Arc de Triomphe
Parijs Arc de TriompheHet bouwwerk is gebouwd op het Place Charles de Gaulle (vroeger Place de l’Étoile), een van de drukste verkeerspleinen van Parijs, aan het westelijke eind van de Champs-Élysées, waar twaalf lanen samenkomen. Deze triomfboog is 50 meter hoog, de op een na grootste in de wereld, alleen in Korea staat een grotere. Hij is zelfs zo groot dat er een waaghals met een vliegtuig door is gevlogen. De bouw begon in 1806, ter ere van een van Napoleons overwinningen bij Austerlitz. Pas rond 1834, onder koning Lodewijk Filips, werd de bouw voltooid.

Champs-Élysées
De Champs-Élysées (voluit Avenue des Champs-Élysées, lett. Elyzeese Veldenlaan) is de meest prestigieuze en breedste laan van Parijs. Mede dankzij zijn bioscopen, cafés en luxueuze winkels is het een van de bekendste straten ter wereld.

Dôme des Invalides / praalgraf Napoleon
De Dôme des Invalides bestaat uit een koepelkerk met een vergulde koepel. Onder leiding van architect Jules Hardouin-Mansart werd begonnen met de bouw van de kerk. De top van de daklantaarn ligt 107 meter boven de grond. In 1989 werden de koepel en de versieringen opnieuw verguld. Daarvoor was 12 kilo goud nodig. Het grote fresco onder de koepel, gemaakt door Charles de La Fosse, werd onlangs gerestaureerd.

Koning Louis-Philippe van Frankrijk zorgde er in 1840 voor dat het stoffelijk overschot van Napoleon van Sint-Helena naar Parijs terugkeerde. Op 15 december werd voor de overleden keizer een staatsbegrafenis gehouden, waarna Napoleon zijn laatste rustplaats in de kelder onder de gouden koepel vond. De beeldhouwer Louis Visconti kreeg opdracht tot het maken van een praalgraf.

Parijs EiffeltorenEiffeltoren
Gebouwd door de Franse ingenieur Gustave Eiffel voor de wereldtentoonstelling van 1889. 305 meter hoog. Was lange tijd het hoogste bouwwerk ter wereld. Een voorbeeld van l’art de l’ingénieur moderne au siècle de l’industrie et de la science (Cl. Olavarrieta). (Histoire)

Destijds werd door deskundigen de Eiffeltoren begroet als de aankondiger van een nieuw tijdperk. Apollinaire heeft hem bezongen en hij komt voor op de schilderijen van o.a. Delaunay. De elegante vorm vloeide voort uit de technische mogelijkheden van de ijzerconstructie. Het gebruik ervan als uitzichttoren is slechts bijzaak. De vorm van de toren is een gedenkteken geworden dat voor zichzelf spreekt.

Louvre
Het Louvre is een zeer groot museum in het hart van Frankrijk, Parijs. Het ligt net ten noorden van de Seine en is eenvoudig met de metro te bereiken. Het bestaat uit drie vleugels; de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel. De Mona Lisa van Leonardo da Vinci is waarschijnlijk het beroemdste stuk uit de collectie van het
Louvre.

Montmartre
Montmartre is een hoge heuvel en wijk in Parijs, gelegen in het 18e arrondissement. In tegenstelling tot wat vaak vermeld wordt, is het niet het hoogste punt van Parijs; dat ligt in de Rue de Telegraphe. De heuvel is zo’n 130 meter hoog. Montmartre is voor toeristen een van de bekendste plekken van Parijs. Boven op Montmartre is er een mooi uitzicht op de stad. De wijk Montmartre trekt al heel lang veel kunstenaars en vooral schilders. Op het Place du Tertre, bovenop de heuvel, worden de speciaal voor het toerisme gemaakte schilderijen verkocht.
Op de heuvel van Montmartre staat de grote witte
basiliek Sacré-Coeur.

Notre-Dame de Paris
De Cathédrale Notre-Dame de Paris (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Parijs) is een imposante, in vroeggotische stijl opgetrokken kathedraal op het eiland in de Seine, Île de la Cité, in het centrum van Parijs.
De kathedraal werd in opdracht van bisschop Maurice de Sully gebouwd in de tijd van Lodewijk VII. De eerste steen werd in 1163 door paus Alexander III geplaatst. De bouw werd in 1345 voltooid.
Het boek De Klokkenluider van de Notre Dame, dat Victor Hugo in 1831 schreef, gaf de Notre Dame de Paris wereldbekendheid.

Sacré-Coeur
De Basilique du Sacré-Coeur (Nederlands: Heilig-Hartbasiliek) is een basiliek in Parijs. Hij ligt op de heuvel Montmartre in Parijs in het 18e arrondissement in Parijs en is gewijd aan de Heilig-Hart-verering. De kerk valt vooral op door zijn felwitte uiterlijk, en is ook vanaf deEiffeltoren zichtbaar.

Om bij de kerk te komen, kan men 237 treden klimmen of de Funiculaire de Montmartre (kabelbaan) nemen. Boven aangekomen heeft men uitzicht over een groot deel van Parijs.
De aanleiding voor de bouw van de Sacré-Coeur waren de 58.000 doden die vielen in de
Frans-Duitse Oorlog van 1870-1871. Ter herdenking van deze slachtoffers besloten de Franse katholieken een grote basiliek op de Montmartre laten plaatsen.

Uitgaansleven
In Parijs zijn zeer veel mogelijkheden om zich te vermaken. Overdag kan men naar één van de vele bezienswaardigheden gaan, ’s avonds zijn er veel uitgaansmogelijkheden.
Men kan naar het theater, opera, dans, muziek, bioscoop en cabaret. Er zijn veel bars en nachtclubs. De Moulin Rouge en Le Lido zijn beroemde nachtclubs in Parijs, waar veel shows plaatsvinden. Verder zijn er veel elitenachtclubs waar er een streng deurbeleid geldt, en waar zeer hoge prijzen gevraagd worden. Bij de meeste clubs moet er entree betaald worden. Het populaire uitgaansleven van de Parijse jongeren concentreert zich tegenwoordig in de straten precies ten oosten en noordoosten van Place de la Bastille.

Winkelen
Bekende warenhuizen in Parijs zijn Galeries Lafayette, Au Bon Marché, Marks & Spencer en Printemps. Verder kunt u winkelen in straten als place Vendôme en Rue du Faubourg Saint-Honoré en voor de luxe merken Champs-Élysées en Rue de Rivoli.

This entry was posted in Frankrijk, Stedentrips. Bookmark the permalink.

Comments are closed.