Griekenland – Kreta

Kreta, ook wel bekend onder de Venetiaanse benaming Candia, is het grootste van de Griekse eilanden, en is in grootte het vijfde eiland in de Middellandse Zee. Het eiland Kreta is ontstaan door het over elkaar schuiven van Europese en Afrikaanse continentale platen op vergelijkbare wijze als waarop de Alpen en de Himalaya zijn ontstaan. De oudste tekenen van beschaving op Kreta dateren uit ongeveer 6500 v.Chr. toen volkeren uit Klein-Azië zich naar het eiland begaven.

Geografie
Griekenland - KretaDe oppervlakte van Kreta bedraagt ruim 8300 vierkante kilometer. Kreta ligt in het zuiden van de Egeïsche Zee en vormt de grens met de Libische Zee. Het eiland is 260 kilometer lang en de breedte varieert van 12 kilometer (bij Ierapetra) tot 60 kilometer (tussen Dion en Lithinon). Het eiland heeft een omtrek van ongeveer 1050 Km.

Kreta is zeer bergachtig en van West naar Oost zijn er drie gebergtes te onderscheiden. In het Westen bevindt zich de Lefka Ori (Witte Bergen), waarvan met 2452 meter de Pachnes de hoogste top is. Deze bergen zijn gedurende de winter altijd wit en zelfs tot begin juni kan van grote afstand de resterende sneeuw worden gezien. De Samariakloof loopt hier doorheen.

In het centrale deel van Kreta bevindt zich het Idagebergte met de Ida Psiloritis als hoogste berg (2456 meter). In het Oosten ligt bij de Lassithihoogvlakte het Diktigebergte, waarvan de Dikti met 2148 meter de hoogste berg is. De bergen bestaan grotendeels uit kalksteen (ons woord ‘krijt’ komt van Kreta) en herbergen veel grotten en tegen de 50 kloven. Er lopen verspreid over Kreta een aantal kleine riviertjes die een groot deel van het jaar droog staan.

Griekenland - KretaDe kustlijn heeft een lengte van ruim 1050 km. De Zuidkust van Kreta kenmerkt zich door de steile rotswanden en door sterke erosie. De Noordkust is relatief vlakker en aan deze zijde bevinden zich dan ook de meeste stranden.
De weinige strandjes aan de Zuidkust liggen meestal in afgelegen baaien.

De afstand tussen Kreta en het vaste land van Griekenland bedraagt ongeveer 100 km. Zo’n 300 km ten zuiden van Kreta ligt het Afrikaanse land Libië.

Steden
Griekenland - Kreta - HeraklionDe grootste stad van Kreta is Iraklion (Heraklion) met ongeveer 175.000 inwoners. Andere belangrijke steden zijn Chania (± 65.000 inw.) in het Noord-Westen, Rethimnon (± 32.000 inw.) dat precies tussen Iraklion en Chania in ligt en Agios Nikolaos (± 15.000 inw.) in het Noord-Oosten. In het Zuid-Oosten (op het smalste gedeelte van het eiland; 12 km) ligt ook nog een redelijk grote plaats. Dit is Ierapetra met ± 13.000 inwoners. De inwoner aantallen schommelen omdat na het toeristische seizoen een groot aantal mensen zich weer terugtrekken op het vaste land.

Natuur
De Kretenzische flora is van een uitzonderlijke diversiteit: er groeien maar liefst 2170 verschillende soorten planten en bloemen (in heel Griekenland, naar schatting, ruim 6000) en vele daarvan komen alleen op Kreta voor: het Kretenzische zonneroosje, de Kretenzische iris, de Kretenzische pijpbloem, de Kretenzische zwaardlelie en de Diktamo, verwant aan onze majoraan. De meest zeldzame soorten worden in de bergen gevonden. Ook wilde kruiden worden voornamelijk in de bergen gevonden, waarbij salie, marjolein, tijm en dragon het meest gekend zijn.

Griekenland - flora KretaWandelaars kunnen eind april of begin mei 25 soorten orchideeën zien. Mooie gebieden waar typische vegetaties te zien zijn, zijn de Topolia-kloof ten zuiden van Voulgaro in de buurt van Kissamos; en de kloven, waarvan Kreta er circa 45 heeft, in het algemeen. Al is de Samaria-kloof het bekendst, sommige andere zijn wat de vegetatie betreft zeker zo interessant, zoals de Imbros-kloof juist ten oosten van de Samaria-kloof en de Kourtaliotis- en Kotsofou-kloof, waar men overigens ook vaak gieren kan zien. Verder is de zuidkust, met name in de omgeving van Chora Sfakion (Chora Sfakion), bij Paleochora en ten oosten van Ierapetra interessant door de extreem droge biotoop met veel kussenvormige stekelige soorten. De Amari-hooglanden ten oosten van Spili op centraal-Kreta zijn bijzonder soortenrijk; waar de Tripolitsa kalksteen aan de oppervlakte komt, kun men tot wel 25 soorten orchideeën tegelijk in bloei zien staan. Het verdient wel aanbeveling om een gids mee te nemen die de groeiplaatsen kent; van een afstandje merkt men er vaak niets van dat sommige plaatsen zo rijk zijn aan planten, doordat ze vaak verborgen in rotsspleten groeien.

This entry was posted in Griekenland. Bookmark the permalink.

Comments are closed.