Groot-Brittannië – Engeland

Engeland (Engels: England) is een voormalig koninkrijk en vormt met Noord-Ierland, Schotland en Wales één staat: het Verenigd Koninkrijk. Van deze vier is Engeland het gebied met de meeste inwoners en de grootste oppervlakte. Het omvat het zuidelijke deel van het eiland Groot-Brittannië, in het westen grenzend aan Wales en in het noorden aan Schotland. Engeland kent een eigen vlag, maar in de internationale betrekkingen speelt als soevereine staat alleen het Verenigd Koninkrijk een rol. 

Engeland is dus geen land in de strikte betekenis van ‘onafhankelijke staat’, maar wel in een wat ruimere betekenis van ‘begrensd gebied met een politieke identiteit’. Engeland telt ruim 50,7 miljoen inwoners.

De naam Engeland werd vroeger ook gebruikt om heel Groot-Brittannië of het Verenigd Koninkrijk aan te duiden. Met de opkomst van het Schotse nationalisme in de jaren 1930 verdween deze gewoonte. Tegenwoordig geldt dit gebruik van het woord Engeland als politiek incorrect, vergelijkbaar met de aanduiding Holland voor geheel Nederland.

Wie aan Engeland denkt, denkt aan regen of mist. Hier heerst een zeeklimaat en door de overheersende zuidwestelijke winden wordt bijna voortdurend vochtige zeelucht aangevoerd. Engeland is regenachtig, mistig, maar heeft ook mooie zomers met palmstranden in het zuiden.

This entry was posted in Engeland, Groot-Brittannië. Bookmark the permalink.

Comments are closed.