Ierland – Geografie

Ierland heeft een golvend landschap. Het binnenland van Ierland is heuvelachtig en bestaat grotendeels uit weiden en landbouwgrond. Hier is ook het laagste deel van het land te vinden, waar in het midden de Shannon over een afstand van 370 kilometer stroomt. In het midden van Ierland zijn ook veel meren en meertjes te vinden, met uitgestrekte veengebieden en moerassen. Het is het meest vruchtbare gedeelte van het land. 

Ierland kaartDe bossen aan de oostkust zijn klein in omvang. Ze bestaan hoofdzakelijk uit eiken en berken. Aan zee liggen duinen met zandstranden. Soms zijn er kiezelstranden.

De Atlantische westkust is ruig en heeft baaien en inhammen die diep het land insteken. De hoge rotsen en loodrechte kliffen vormen op sommige plaatsen een scherpe hoge kustlijn. Op sommige plaatsen zijn de kliffen 200 meter hoog. Hier in het westen langs de kust is veel groen en zijn er ook veel palmbomen. In het binnenland staan minder palmbomen.

In het zuidwesten is ook de hoogste bergtop van Ierland te vinden. De Carrantuohill is 1038 meter hoog. In het zuiden groeien uitheemse Noord-Amerikaanse plantensoorten, waaronder rododendrons.

In het noorden en met name Noord-Ierland komen bergen en heuvels voor tot 600 meter hoogte. In de Mourne Mountains in het zuidoosten van Noord Ierland is het hoogste punt (852 meter) in deze regio te vinden.

bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

This entry was posted in Ierland. Bookmark the permalink.

Comments are closed.