Italië – Klimaat

Italië kent overwegend een Middellandse-zeeklimaat (mediterraan klimaat). Het is een gematigd klimaat met droge warme zomers. In het zuiden heersen hete zomers. In de Alpen heerst een hooggebergteklimaat met eeuwige sneeuw op de bergtoppen. In januari is de temperatuur op 2000 meter hoogte gemiddeld tien graden onder nul.

Aan de zuidkant van de Alpen valt ook de meeste neerslag. In Lugano valt jaarlijks 1726 millimeter regen, waarvan het meeste in het zomerhalfjaar. Elders in het land valt tussen de 500 en 1000 millimeter per jaar.

Voor Italië geldt de regel dat hoe noordelijker je komt, des te koeler en natter het wordt. Italië is globaal te onderscheiden in drie gebieden; Het noorden met de Alpen, de gehele kuststrook en de eilanden en het zuidelijk deel.

Italië Po-vlakteIn de Po-vlakte van Noord-Italië heerst een Mediterraanklimaat met koude winters en warme zomers. Het lijkt wel een landklimaat, maar volgens Köppen is het een gematigd klimaat. In de zomer is het overdag met gemiddeld 29 graden heet. Vooral in het zuiden van de Po-vlakte is het droog. In de winternachten vriest het gemiddeld 2 graden. De winters gaan gepaard met nevel en mist. Vooral in het zuiden dor en droog. De winters zijn koud met soms tamelijk veel sneeuwval. In voor- en najaar valt de meeste neerslag. Hierdoor kunnen de rivieren de wateraanvoer niet verwerken, waardoor overstromingen het gevolg zijn.

Midden
Italië heeft vooral in het midden en zuiden een mediterraan klimaat. De gemiddelde temperatuur is in Rome in de zomer zo’n 25 graden en in de winter rond de 7 graden. In de omgeving van Rome worden hoge zomertemperaturen getemperd door wind van zee.

In de Apennijnen is het koeler en sneeuw het in de winter. In het berggebied tussen Rome en Napels zelfs op meer dan 90 dagen per jaar. De sneeuw blijft vaak liggen. Het noordelijk deel van de Apennijnen en de hoog gelegen gebieden in Toscane en Umbrië zijn in de winter maandenlang met sneeuw bedekt. Alleen de kuststreek kent weinig sneeuw.

De bergen zijn ook regenrijk. Op de hogere toppen van de Apennijnen valt in heel Italië jaarlijkse meer dan 1200 millimeter regen.

Zuiden en de eilanden
Ten zuiden van Rome kan het in de zomer flink heet zijn, vooral als de sirocco waait. Deze wind ontstaat doordat een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee naar het oosten trekt. De depressie heeft een aanzuigende werking op lucht uit een groot gebied van de noordelijke Sahara en voert deze hete warme vochtige lucht naar Italië. De lucht is ongeveer tien graden warmer dan normaal. De temperatuur kan dan oplopen naar 45 graden. Vooral is Sicilië is dit goed te merken.

Gemiddeld is het zomers overdag rond de 30 graden en in de winter ’s nachts 10 graden. Italië is een zonnig land, maar het zuiden is nog zonniger. Met jaarlijks bijna 2500 uur zon in Palermo komt de toerist niets tekort. De zeewatertemperatuur is in heel Italië langs de kust in de zomer 25 tot 26 graden. In het zuiden soms iets warmer.

Sardinië heeft eveneens zachte regenrijke winters en droge en vaak zeer warme zomers. De gemiddelde temperatuur ligt in de zomer aan de kust tussen de 25°C en 30°C. In de bergen liggen de temperaturen rond de 20°C.

bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

This entry was posted in Italië. Bookmark the permalink.

Comments are closed.