Italië – Milaan

Milaan is de tweede stad van Italië en de belangrijkste stad van Noord-Italië. De naam komt van het Latijnse Mediolanum. Dit betekent “in het midden van de vlakte” en verwijst naar het feit dat de stad midden in de Povlakte ligt.

Milaanreizen

Belangrijke oude gebouwen in Milaan zijn het Castello Sforzesco, gebouwd onder de hertogen van de familie Sforza, de Duomo (“Dom”), waarvan de bouw in totaal vijf eeuwen duurde, de aan Ambrosius, beschermheilige van Milaan, gewijde basiliek Sant’Ambrogio en het klooster Santa Maria delle Grazie, waar da Vinci’s beroemde muurschildering van Het Laatste Avondmaal zich bevindt. Moderner zijn de sierlijke Pirelli-wolkenkrabber uit 1959 en het stadion San Siro, dat gedeeld wordt door de voetbalclubs AC Milan en Internazionale. In de voorstad Monza ligt het onder andere van de Formule 1 bekende circuit Autodromo. Milaan is overigens ook het startpunt van de belangrijke wielerwedstrijd Milaan-San Remo.

In het zeer beroemde La Scala-theater uit 1778 worden opera’s opgevoerd. Een van de grootste conservatoria van Italië is in Milaan, het Conservatorio “Giuseppe Verdi” (Milaan).

Behalve de al genoemden hebben componist Giuseppe Verdi, automaker Carlo Bugatti en zakenman-politicus Silvio Berlusconi in Milaan gewoond.

Milaan is een van de meest toonaangevende steden op het gebied van de haute couture. Versace en Armani hebben er hun thuisbasis. Milaan is de belangrijkste zakenstad van Italië, de Italiaanse beurs is hier bijvoorbeeld gevestigd. Het is een welvarende en bruisende stad. Grote bedrijven in Milaan zijn Alfa Romeo en Pirelli. Linate en Malpensa zijn de twee grote Milanese vliegvelden.

Voorbeelden van de Milanese cuisine zijn risotto alla Milanese en panettone, een vruchtencake.

This entry was posted in Italië, Stedentrips. Bookmark the permalink.

Comments are closed.