Italië – Venetië

Venetië is een stad in het noordoosten van Italië, ten oosten van Verona, ten westen van Triëst en ten noordoosten van Bologna, aan de noordwestoever van de Adriatische Zee. Het is hoofdstad van de regio Veneto en van de provincie Venetië en heeft een belangrijke rol gespeeld in de wereldgeschiedenis.

Venetië ligt op een groep kleine eilanden midden in een lagune (de Laguna Veneta) die al in de tijd van het Romeinse Rijk Venetia werd genoemd.
De stad telt te veel markante gebouwen en te veel belangrijke kunstwerken om ze hier alle op te noemen.

Basiliek van San Marco
De Basiliek van San Marco (Basilica di San Marco) is de kathedraal en de grootste kerk van Venetië. Hij ligt aan het San Marcoplein, naast het Dogenpaleis (Palazzo Ducale). Het gebouw wordt gezien als een van de mooiste basilieken van Europa en heeft zowel een interessant exterieur en interieur.
Het interieur is beroemd om zijn mozaïeken in de koepels en om de golvende vloeren van marmer en mozaïek.

Brug der Zuchten
De brug is een verbinding tussen het Dogenpaleis (Palazzo Ducale) en de gevangenis. Vroeger moesten de veroordeelden over deze brug heen lopen alvorens ze in de kille en vochtige kerkers werden opgesloten. Via de raampjes van de brug zagen de gevangenen dan voor de laatste keer het daglicht. De naam Brug der zuchten (Ponte dei Sospiri) refereert aan hun zucht op weg naar hun bestemming.
In de gevangenis waren ooit Casanova en Galileo Galilei opgesloten.

Dogenpaleis
Het Palazzo Ducale of Dogenpaleis, naast de basiliek, gaat terug tot de 9e eeuw en deed niet alleen dienst als woning van de doge, maar ook als gerechtshof en als stadhuis. Dit gotische meesterwerk bestaat gedeeltelijk uit roze marmer. Binnen bevinden zich talloze kunstschatten, waaronder werken van Tintoretto, Veronese en Carpaccio.

Rialtobrug
De Rialtobrug (Italiaans: Ponte di Rialto) is een brug in de stad Venetië over het Canal Grande, de levensader van Venetië. Het is de oudste en bekendste van de drie bruggen over het Canal Grande.

San Marcoplein
Venetië San MarcopleinHet Piazza San Marco of San Marcoplein voor de baseliek is het grote plein, en het enige dat piazza heet. Een plein in Venetië heet een campo. Op het plein staat sinds de 12e eeuw de Campanile, de klokkentoren van de Basiliek van San Marco. In de noordwand van het plein bevindt zich nog de Torre dell’Orologio, tussen 1496 en 1499 gebouwd door Mauro Codussi als een wonder van techniek.

Waterbeheer
De stad heeft vaak, vooral tussen november en februari, te kampen met overstromingen vanuit de Adriatische Zee. Vanwege de drassige grond zijn de gebouwen in Venetië gebouwd op palen, net als in Amsterdam.

Verkeer en vervoer
Venetië bestaat uit meer dan honderd eilanden. In het centrum fungeren de beroemde kanalen als wegen. Behalve een spoorlijn, is er slechts één autoweg vanaf het vasteland; in de stad zelf zijn geen auto’s. De auto kan men (betaald) parkeren in de parkeergarages op Tronchetto en Piazzale Roma. Van hier is er een bootverbinding via lijn 1, 41, 42, 51, 52 en 82 naar het centrum. Aan de rand van de stad is een grote parkeerplaats San Giuliano in Mestre. Vanaf hier gaat er een bus en trein naar het centrum.

De klassieke Venetiaanse dure gondel wordt vooral gebruikt door toeristen en voor speciale gebeurtenissen als bruiloften en begrafenissen. De inwoners van de stad maken vooral gebruik van “waterbussen” (Vaporetto) of van privéboten. Er zijn twee soorten waterbussen de langzame vaporetti, die bij elke halte stoppen, en de snelle, die de tocht in circa drie kwartier maken (lijn 1 en 82). Het openbaar vervoer wordt verzorgd door de ACTV.

This entry was posted in Italië, Stedentrips. Bookmark the permalink.

Comments are closed.