Kenia – Geschiedenis

Uit fossielen die in Oost-Afrika zijn gevonden kan worden opgemaakt dat hier rond twee miljoen jaar geleden al mensachtigen rondliepen. Uit recente vondsten bij het Turkanameer blijkt dat mensachtigen als Homo habilis en Homo erectus vanaf respectievelijk ongeveer 2,5 miljoen jaar en 1,8 miljoen jaar geleden in Kenia hebben geleefd.

Meer dan 2000 jaar geleden verschijnt de Urewe-cultuur rond het Victoriameer. De bewoners kennen ijzersmelttechnieken en leven van landbouw, wat veeteelt en ook jacht.

Buitenlandse overheersing
KeniaDe moderne geschiedenis van het gebied begint in de 8e eeuw als Arabieren zich aan de oostkust vestigen. In 1497 bereikte Vasco da Gama Kenia. Portugese handelaren vestigden zich in de 16e eeuw aan de Keniaanse kust, tot ze in 1720 weer door de Arabieren werden verdreven. In 1885 vestigden de Duitsers een protectoraat dat de bezittingen van de sultan van Zanzibar omvatte. In 1888 arriveerde de British East Africa Company in het gebied. De Duitsers zagen af van strijd om het gebied en droegen hun bezittingen aan de kust in 1890 over aan de Britten.

Van oktober 1952 tot december 1959 was in Kenia de noodtoestand van kracht als gevolg een opstand tegen het Britse bewind, de zgn. Mau Mau opstand. In 1957 werden onder Brits gezag verkiezingen gehouden. De Kenya African National Union van Jomo Kenyatta won en formeerde een regering.

Onafhankelijk Kenia
Kenia strandOp 12 december 1963 werd Kenia onafhankelijk. Kenyatta werd president. Na zijn dood in 1978 werd hij opgevolgd door Daniel Arap Moi die in totaal vier keer werd herkozen. In het begin van de jaren negentig vonden stammenconflicten plaats waarbij duizenden doden vielen en tienduizenden mensen dakloos raakten. De verkiezingen van 1997 werden geplaagd door corruptie en fraude maar Moi werd weer herkozen. Bij de verkiezingen van 27 december 2002 was Moi niet herkiesbaar, en werd oppositieleider Mwai Kibaki gekozen tot president. In 2007 stelde Kibaki zich verkiesbaar voor een tweede termijn.

This entry was posted in Kenia. Bookmark the permalink.

Comments are closed.