Kroatië – Nationale parken

Drie Nationale parken bevinden zich op de Kroatische eilanden (Kornaten, Brijuni en Mljet). Twee nationale parken bevinden zich in het Karst (de Plitvicer meren en de Krkawatervallen). Twee andere bevinden zich in het Velebit-Gebergte en bieden naast een mooi karstlandschap ook nog een divers flora en fauna (Noordelijke Velebit en Paklenica).

Nationaal Park Plitvicemeren
Het Nationaal Park Plitvicemeren is een nationaal park in de provincie Lika-Senj dichtbij Plitvička Jezera in Kroatië.

Door een natuurlijk afzettingsproces gedurende duizenden jaren door het stromende water zijn er in dit gebied dammen van travertijn ontstaan. Deze dammen hebben op hun beurt weer een aantal meren, grotten en watervallen gevormd.

Kroatië - Nationaal Park PlitvicemerenHet park bezit momenteel 16 meren met daartussen 90 watervallen. Het bos in het park is het onderkomen van beren, wolven en zeldzame vogels.

Het park werd in 1979 en 2000 op de Werelderfgoedlijst geplaatst en opgenomen op de lijst van beschermde natuurgebieden van de UNESCO.

De Plitvicemeren zijn onderverdeeld in de bovenmeren (Gornja) en de benedenmeren (Donja) zoals onder andere het Proscaroncanskog jezera en het Kozjakmeer. Het grootste benedenmeer is Jezero Milanovac dit is circa 470 m lang, 50-90 m breed en 18m diep.

This entry was posted in Kroatië. Bookmark the permalink.

Comments are closed.