Luxemburg – Geografie

Luxemburg is geografisch in twee gedeeltes op te delen. Het noordelijkste deel behoort tot de Ardennen en heet Ösling. Dit gebied is een hoogvlakte met heuvels tot 520 meter. Er zijn bossen, afgewisseld door akkers en een enkel dorpje. 

In het noorden van het land, vlakbij de grens met België, is het hoogste punt van Luxemburg te vinden; Burgplaatz met een hoogte van 558,35 meter (foto rechtsboven). Het meeste uitzicht is echter in de buurt van Marnach, waar RTL zendmasten heeft neergezet.

Luxemburg kaartEnkele rivieren zoals de Our en Clerve hebben een diep dal uitgesleten in de rotsachtige bodem. Het dal is 100 tot 150 meter diep.

Ten zuiden van Ettelbruck spreken de Luxemburgers over Gutland. Dit gebied is golvend met een hoogte van 250 tot 300 meter. De grond bestaat uit leem en mergel. Hier vindt vooral veeteelt en akkerbouw plaats. In het zuidoosten langs de Moezel vindt wijnbouw plaats.
luxemburg2
Het laagste punt van Luxemburg is te vinden bij Wasserbillig. Daar waar de Moezel het land verlaat is de hoogte slechts 133 meter.

bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

This entry was posted in Luxemburg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.