Maleisië – Verkeer en vervoer

Net als veel Aziatische steden wordt Kuala Lumpur gedomineerd door gemotoriseerd verkeer. Auto’s en brommers krijgen ruim baan, hoewel opstoppingen aan de orde van de dag zijn.

In de jaren negentig van de twintigste eeuw zijn grote hoeveelheden geld geïnvesteerd in de bereikbaarheid van de stad. Ter vervanging van het in de stad gelegen vliegveld werd zo’n zeventig kilometer buiten Kuala Lumpur het nieuwe “Kuala Lumpur International Airport Sepang” gebouwd. Ook het openbaar vervoer kreeg een impuls; drie metrolijnen werden aangelegd, elk met een eigen exploitant en kenmerken:

STAR: De meest conventionele van de drie lijnen; een “gewone” metrolijn die helemaal bovengronds loopt. Grote delen lopen over viaducten. De lijn heeft twee zijtakken.

PUTRA: De metro’s op deze lijn worden door magneetkracht aangedreven en hebben geen bestuurders. De lijn loopt grotendeels over viaducten. Een gedeelte in het centrum loopt ondergronds.

KL Monorail: een geheel op een viaduct gelegen monorail.

Vanaf het centraal station rijden regionale treinen in diverse richtingen. Internationale treinen rijden naar Singapore en Thailand.

This entry was posted in Maleisië. Bookmark the permalink.

Comments are closed.