Mozambique – Geografie

Mozambique (in het Portugees: Moçambique) is een land in het zuidoosten van Afrika. Het grenst aan Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Swaziland en de Straat Mozambique (Indische Oceaan), met aan de andere kant het eiland Madagaskar.

De kust is 2655 km lang. Dwars door het land stroomt de Zambezirivier vanuit het buurland Zambia naar de oceaan. Mozambique is bijna 20 keer zo groot als Nederland en 26 keer zo groot als België.

Landschap
Mozambique kaart44% van het land bestaat uit laagland (lager dan 200 m). Het laagland bestaat in Cabo Delgado en Nampula uit niet meer dan een kustvlakte van ca. 60 km breed maar strekt zich rond de delta van de Zambezi uit tot diep in het binnenland.

De 2655 km lange kust wordt in het noorden gekenmerkt door kliffen en rond de Zambezi-delta (8000km²) door uitgestrekte mangrovemoerassen. In het zuiden zijn de riviermondingen zeldzamer ook hier is eer een afwisseling van ondiepten en mangrovemoerassen met een aantal naar het noorden geopende baairen.

Ten zuiden van Pnta Da Barra kenmerkt zich de kust door duinen en lagunes. Het laagland gaat in het binnenland van Noord – en Midden-Mozambique langzaam over in een zacht glooiend plateau dat langzaam oploopt van 200 to 1000 m.

43% van het land bestaat uit een plateau (200-1000 m). Vooral in het noorden komen veel “inselberge”, bergen die helemaal afgezonderd liggen van de andere. Op het plateau liggen enkele markante bergruggen zoals het Gorongosa-gebergte ten zuiden van de Zambezi. Tenslotte is er nog het Malkonde gebergte in het uiterste noordoosten. In het Zuiden is het Lembobo-gebergte tot 1000 m hoog.
13% van het land bestaat uit bergland (1000-1500 m).

This entry was posted in Mozambique. Bookmark the permalink.

Comments are closed.