Noorwegen – Natuur

Noorwegen - fjord

De berggebieden maken indruk met hun weidse hoogvlaktes en imposante bergtoppen. De fjorden die ontstonden toen de gletsjers zich terugtrokken, zijn uniek. Uitgestrekte bossen zijn te vinden in Oost Noorwegen en in Trøndelag, terwijl de langgerekte stranden langs de zuidkust en langs de kust hoger in het noorden zijn te vinden.

Noorwegen is een land met schier eindeloze rivieren en imposante watervallen die ervoor zorgden dat het land ook elders bekend werd. Eenentwintig Nationale Parken bieden natuurliefhebbers de mogelijkheid om van ongerepte natuur te genieten. De gletsjers in Noorwegen bedekken talloze bergtoppen, vooral in gebieden in het westen en noorden van het land.

Voor de liefhebbers van wilde dieren zijn er vanzelfsprekend tal van fotosafari’s, zoals elandensafari’s, maar ook safari’s om op zoek te gaan naar de muskusos, walvis, bever en adelaar. En de vogelrijkdom in Noorwegen maakt het land bij uitstek geschikt voor het observeren van vogels.

Vøringfossen waterval
Noorwegen - VoringfossenVøringfossen in Måbødalen is de bekendste waterval van Noorwegen en heeft een verval van 182 meter, waarvan 145 meter zelfs ononderbroken. Vøringfossen imponeert haar bezoekers met de talrijke watervallen die boven het Måbødalen in Hardanger samen komen.

Alhoewel er meerdere mogelijkheden zijn de waterval en de vallei met haar loodrechte bergwanden te aanschouwen, bezichtigen de meeste bezoekers de waterval vanaf de uitzichtspunten aan de voet van of juist bovenaan de waterval.

Vanaf de prachtige nationale-toeristische route (Rv 7) loopt een wandelpad naar de voet van de waterval.

Een andere manier om te genieten van de pracht van deze waterval, is een ritje met de Trolltoget (de ‘Trollentrein’) door het Måbødalen, tussen Måbø en Fossatromma. De oude weg die tussen 1887 en 1924 werd aangelegd, slingert met 125 haarspeldbochten omhoog en is een indrukkend staaltje wegenbouw.

This entry was posted in Noorwegen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.