Noorwegen – Noorse fjorden

Een fjord is een door gletsjers diep uitgeslepen en door zeewater ondergelopen vallei. Zodoende ontstonden de landinwaardse, door steile bergwanden ingesloten inhammen. Twee van de drie langste fjorden ter wereld liggen in Noorwegen.

De UNESCO heeft de Noorse fjorden op de Werelderfgoedlijst geplaatst, National Geographic heeft de Noorse fjorden als meest populaire Werelderfgoedbestemming betiteld.

Sognefjord
De Sognefjord is de op één na langste fjord ter wereld. Het gebied is tevens bekend vanwege de Rallarvegen, de populairste fietsroute van Noorwegen. De Sognefjord ligt in de provincie Sogn og Fjordane, in de regio West Noorwegen.

Geirangerfjord
Noorwegen - GeirangerfjordAdembenemende natuur die welverdiend op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De Geirangerfjord ligt in de provincie Møre og Romsdal in het noorden van de regio West Noorwegen. De Geirangerfjord is 15 kilometer lang en is opgenomen op de Lijst van Werelderfgoed van de UNESCO. Het is een van de meest bezochte fjorden. Brudesløret (the Bridal Veil) en De syv søstrene zijn de twee meest bekende watervallen die uitmonden in de Geirangerfjord.

Populaire activiteiten op en rond de fjord zijn vissen, kanoën, rafting, paardrijden, zomerskiën in Stryn en natuurlijk fjordcruises.
U hebt een ruime keuze uit hotels, hutten en campings.

Nærøyfjord
Deze zijtak van de Sognefjord staat vermeld op de UNESCO werelderfgoedlijst. De Nærøyfjord is een zijtak van de Sognefjord en ligt in de provincie Sogn og Fjordane in het hart van de regio West Noorwegen. De Nærøyfjord is 17 kilometer lang. Het is een smalle fjord (op zijn smalst slechts 300 meter breed) en wordt omgeven door ruige bergtoppen die tot 1700 meter hoogte reiken. De fjord en omgeving staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Maak een fietstocht over de Rallarvegen (een populair fietspad) of probeer een fjordcruise.

Lysefjord
Noorwegen - PrekestolenDe Lysefjord ligt in Ryfylke nabij Haugesund en Stavanger en is vooral bekend vanwege de Preikestolen (de ‘Preekstoel’). De Lysefjord ligt in Ryfylke, nabij Haugesund en Stavanger, in het zuidelijk deel van West Noorwegen. De Lysefjord heeft een lengte van 40 kilometer, het diepste punt is 422 meter diep.

De Prekestolen (de ‘Preekstoel’), is de bekendste bezoekersattractie in Ryfylke. De rotswand torent 604 meter boven de Lysefjord uit. Bovenop de rotswand ligt een plateau van zo’n 25 vierkante meter dat waarschijnlijk gevormd werd aan het einde van de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar terug.

De Preekstoel ligt nabij de doorgaande weg (autoweg 13) ten zuiden van Jørpeland en is per auto – en in de zomer per bus vanuit Tau – bereikbaar. Het pad naar de Preekstoel voert over soms oneffen terrein 350 meter omhoog. Langs het pad liggen geschikte plekjes om te picknicken en te baden. Vergeet niet stevige wandelschoenen, warme kleren en wat te eten mee te nemen.

Noorwegen - LysefjordDe grootsheid van de Lysefjord, Ryfylke. Met een hoogte van 1084 meter boven het fjordwater torent Kjerag uit boven de andere toppen langs de Lysefjord. Traditiegetrouw werd de bergwand vanaf het water aanschouwd maar het wordt steeds populairder het plateau te voet te bezoeken. De meesten genieten van het uitzicht vanaf het plateau over de Lysefjord. Maar voor ‘stevige’ wandelaars is het hoogtepunt van de tocht gefotografeerd te worden op de Kjeragbolten, een rond rotsblok ingeklemd in een smalle bergkloof. Kjerag is inmiddels ook populair onder bergbeklimmers en base jumpers.

Populaire activiteiten hier zijn base jumping, bergbeklimmen, wandelen en paardrijden.

Hardangerfjord
De Hardangerfjord is vooral bekend om het zomerskiën op de Folgefonna gletsjer en vanwege de bloesempracht van de fruitbomen in het voorjaar. De Hardangerfjord ligt in de provincie Hordaland in het centrum van de regio West Noorwegen. De Hardangerfjord heeft een lengte van 179 kilometer. Het is de op één na langste fjord in Noorwegen en nummer drie van de wereld. De Hardangerfjord meet een grootste diepte van 800 meter.

Beleef de schoonheid van de ford met een fjordcruise. Populaire activiteiten zijn skiën in het zomerskigebied op de Folgefonna en bergwandelen op de Hardangervidda, één van de grootste hoogvlaktes van Europa. U hebt een ruime keuze uit hotels, hutten en campings.

Nordfjord
Noorwegen - NordfjordDe Nordfjord heeft een lengte van 110 kilometer en loopt van de Jostedal gletsjer tot aan de Atlantische Oceaan. De Nordfjord heeft een lengte van 110 kilometer en loopt van de Jostedal gletsjer tot de Atlantische Oceaan. De Nordfjord is te vinden in de provincie Sogn og Fjordane, centraal in de regio West Noorwegen, tussen de Geirangerfjord en de Sognefjord. De Nordfjord is 110 kilometer lang, begint bij de gletsjers en eindigt bij de Atlantische Oceaan.

Breng een bezoekje aan de beroemde Briksdalgletsjer, ga in de zomer skiën  bij Stryn, neem eens een kijkje op de Westkaap of wandel eens rond door het aloude klooster van Selje. Bergwandelen, gletsjertochten, vissen, fietsen, kanoën, raften, paardrijden en nog veel meer.

This entry was posted in Noorwegen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.