Noorwegen – Noorse gletsjers

Briksdalsbreen gletsjer, een gletsjertong van de Jostedalsbreen gletsjer, Noorwegen

Er zijn nog steeds sporen van het in de laatste ijstijd met ijs bedekte Noorwegen te zien. De Jostedalsbreen is de grootste gletsjer van Noorwegen. Meer dan 2600 vierkante kilometer van het Noorse landoppervlak is bedekt met gletsjers. En Spitsbergen (Svalbard) is zelfs voor 60 procent bedekt door gletsjers.

Georganiseerde gletsjerwandelingen
Het wandelen over een gletsjer is een onvergetelijke ervaring, maar vraagt ook  oplettendheid, ervaring en een goede uitrusting.
De ijsmassa is voortdurend in beweging en zorgt voor onverwachte gevaarlijke situaties door diepe spleten (die vaak zijn afgedekt met sneeuw), lawines of grote stukken ijs die van de gletsjers vallen. Het gevaar van ijs dat naar beneden komt is altijd aanwezig, zelfs als u vóór de gletsjer staat.

Zorg voor zekerheid door gebruik te maken van gediplomeerde gidsen en neem geen risico door op eigen gelegenheid naar of op een gletsjer te lopen. In de zomer worden er op de meeste gletsjers tochten georganiseerd onder leiding van een gids. Denk eraan om warme kleding, een hoofddeksel, goede wandelschoenen, handschoenen en een zonnebril mee te nemen.

De grootste gletsjers van Noorwegen

Austfonna
Ligt op Spitsbergen (Svalbard), Austfonna is na Antartica en Groenland qua oppervlakte de derde gletsjer ter wereld met een gletsjerfront van 200 kilometer. Daardoor is Austfonna de grootste gletsjer van Europa.

Jostedalbreen
De grootste gletsjer op het Europese vasteland bedekt een gebied van 487 vierkante kilometer. Er zijn meer dan 50 gletsjertongen, bijvoorbeeld de beroemde Briksdalsbreen en de Nigardsbreen. De gletsjer maakt deel uit van Jostedalsbreen Nationaal Park in Sogn og Fjordane.

Svartisen
Eigenlijk zijn er twee gletsjers – Vestre Svartisen en Østre Svartisen. De gletsjer maakt deel uit van Saltfjellet-Svartisen Nationaal Park in Nordland.

Folgefonna
Herbergt het Folgefonna zomer skicentrum en maakt deel uit van Folgefonna Nationaal Park dat in de provincie Hordaland ligt.

This entry was posted in Noorwegen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.