Oostenrijk – Geografie

Oostenrijk kaart

Oostenrijk ZentralalpenOostenrijk bestaat voor driekwart uit gebergte. De Alpen is de belangrijkste bergketen van Oostenrijk en bevindt zich in het westelijk en zuidelijk deel van het land. De bergen zijn bekend als de Oost-Alpen en zijn te onderscheiden in drie parallelle bergketens. Deze ketens dragen de namen Nördliche Kalkalpen, Zentralalpen en Südliche Kalkalpen. Deze Südliche Kalkalpen liggen voornamelijk in Italië.

Het land telt meer dan achthonderd bergtoppen die hoger zijn dan drieduizend meter en meer dan duizend gletsjers. De hoogste bergen liggen in Tirol en Vorarlberg, waarbij de Grossglockner met 3798 meter hoogte het hoogste punt van Oostenrijk is. Daarmee zijn de bergtoppen in Oostenrijk een stuk lager dan in Zwitserland en Frankrijk.

Oostenrijk VorarlbergDe boomgrens ligt in Oostenrijk op 1800 meter hoogte, daarboven beginnen de alpenweiden. Boven de 2800 meter is alleen eeuwige sneeuw en kale rotsen.

In het oosten van het land wordt het Alpengebergte lager en komen de hoogste bergtoppen tot 2500 meter. Verder naar het oosten daalt het gebergte af naar heuvelland en wordt uiteindelijk laagvlakte. Bij de Neusiedler See in het uiterste oosten ligt het laagste punt van het land. Dit meer van 356 vierkante kilometer groot ligt op 115 meter hoogte boven zeespiegel. Het meer is gemiddeld anderhalve meter diep.

Oostenrijk AlpenvorlandIn het noorden van het land loopt het Österreichische Alpenvorland, een uitloper van het Bohemerwoud. Dit is een gebied met heuvelruggen, bossen, weiden en brede dalen. De hoogste heuvels zijn iets boven de 1000 meter. In het lagere gedeelte tussen Österreichische Alpenvorland en de Alpen stroomt de Donau.

Het uiterste westen van het land watert af in de Rijn, maar de rest van Oostenrijk behoort tot het stroomgebied van de Donau. Alle Alpenrivieren stromen door grote meren, waardoor de waterstand wordt gereguleerd.

Oostenrijk - dal van Lienz

Zonneschijn
De zonneschijn is in Oostenrijk sterk afhankelijk van de hoogte. In de Alpen is in de bergen minder zon, dan in de dalen. Zo schijnt de zon in Obergurgl op 1938 meter hoogte jaarlijks 1321 uur. In het dal bij Lienz op 659 meter hoogte schijnt deze 1925 uur. Deze laagvlakte ten oosten van Wenen is het zonnigste gebied van het land. Hier aan de grens met Slowakije schijnt de zon ruim 2100 uur.

bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

This entry was posted in Oostenrijk. Bookmark the permalink.

Comments are closed.