Oostenrijk – Klimaat

Oostenrijk ligt in het midden van Europa en ervaart invloeden van alle kanten. Het landklimaat uit het oosten, het Middellandse Zeeklimaat uit het zuiden, het zeeklimaat uit het noordwesten en het hooggebergteklimaat in delen van Oostenrijk zelf. Oostenrijk bevindt zich dan ook in een overgangsgebied. Ook de hoogteverschillen zorgen in Oostenrijk voor een verandering van het klimaat op korte afstand.

Oostenrijk bestaat uit twee klimaatgebieden. In de Alpen heerst een hooggebergteklimaat en in de lagere gedeeltes een overgangsklimaat. Dit overgangsklimaat neigt het meeste naar een zeeklimaat en volgens de klimaatdefinitie van Köppen is het zelfs een zeeklimaat. Reden hiervoor is dat de extreme eigenschappen van een landklimaat niet voldoende voorkomen.

Temperatuur
OostenrijkAfhankelijk van temperatuur en vochtigheidsgraad daalt in de bergen de temperatuur bij elke honderd meter stijging gemiddeld een halve graad. Hoe hoger men komt, des te groter de kans op vorst. De gemiddelde jaartemperatuur is in de Alpen beduidend lager dan in het oosten van het land.

Gemiddeld is het in Oostenrijk kouder dan in Nederland. De gemiddelde temperatuur is ook afhankelijk van de helling. Een noordelijke of een zuidelijke helling maakt veel uit. Boven de 1500 meter heerst het hooggebergteklimaat. Kenmerkend zijn de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, door de ijle lucht stijgt de temperatuur overdag snel. Boven de 1800 meter komt de gemiddelde temperatuur in de zomer niet veel hoger dan 10 graden Celsius.

Oostenrijk DrautalDe dalen zijn doorgaans warmer door de beschutte werking van de bergen. In het oosten wordt het snel warmer, omdat het landschap lager ligt. De zuidoostgrens en het oosten zijn redelijk warm met in juli temperaturen tussen de 25 en 26 graden. Het klimaat neigt hier naar een mediterraan klimaat. Alleen voor een echt mediterraan klimaat moet het zomers droger zijn. De hoogste temperatuur ooit is 39,7 graden en werd gemeten op 27 juli 1983 in Dellach in Drautal.

In de winter is het in heel Oostenrijk koud. Ook in de lagere gedeeltes vriest het licht. Overdag komt de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt. De invloed van meren zoals de Bodensee zorgen nog voor enige tempering van de lage temperatuur. Bregenz is in januari het warmste plekje van Oostenrijk.

Neerslag
Oostenrijk BregenzDe neerslag in Oostenrijk verschilt enorm. Vooral in de noordelijke Alpen (Nördliche Kalkalpen) valt veel neerslag. Die vangen ook de eerste klappen op van de vochtige zeelucht uit West-Europa. In het uiterste westen van de Nördliche Kalkalpen valt de meeste neerslag van het land. In Bregenz aan de Bodensee valt jaarlijks 1627 millimeter regen. Op de Mädelegabel (+2645 meter hoogte) valt jaarlijks meer dan 2000 millimeter.

Het westen heeft in de zomer zelfs maandelijks meer dan 200 millimeter. In het oosten van het land is het een stuk droger. De hoogteverschillen nemen af en in het laagland ten noordoosten van Wenen valt jaarlijks 500 millimeter. De neerslag in Poysdorf is verdeeld over het hele jaar. Het zuidoosten is ook een stuk droger met in Graz 838 millimeter. De piek van de neerslag ligt in Graz in de zomer, terwijl het in de winter redelijk droog is.

Sneeuw
OostenrijkHoe hoger het landschap, hoe kouder het wordt. De meeste neerslag in de Alpen valt als sneeuw. De grens van de eeuwige sneeuw ligt op 3200 meter hoogte.

Zomers varieert de nulgradengrens tussen 3000 en 4000 meter. Bij regenachtig weer zakt deze zo nu en dan tot 2500 meter of iets lager. Afhankelijk van het jaargetijde sneeuwt het ook in lagere gebieden.

Aan de onderzijde van de sneeuwgrens verdwijnt sneeuw in de vorm van lawines of smelt het langzaam af in de vorm van gletsjers. Op de allerhoogste bergtoppen in de Alpen valt de neerslag altijd als sneeuw.

In het lager gelegen oosten ligt het aantal sneeuwdagen op negentig dagen per jaar.

Zware verse sneeuwval maken de kans op droge- of stuiflawines groot. Vers gevallen, fijne, droge sneeuw schuift plotseling met grote snelheid van 200 tot 300 kilometer per uur als een dikke wolk over de bevroren ondergrond langs de steile helling omlaag. Een gering geluid als een schreeuw of een claxon zet de sneeuwmassa in beweging. Oostenrijk is door het klimaat een echt wintersportgebied. Skieen, snowboarden, langlaufen, winterwandelen alles is mogelijk. Het land telt honderden skigebieden of mogelijkheden voor langlaufen.

bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

This entry was posted in Oostenrijk. Bookmark the permalink.

Comments are closed.