Spanje – Geografie

Spanje is een groot land in het zuidwesten van Europa. Het oppervlak bedraagt ongeveer 505.000 vierkante kilometer en er wonen circa 39 miljoen mensen. 

Aan de oostkant grenst Spanje aan de Middellandse zee. In het zuiden gaat deze over in een smalle zee-engte; de straat van Gibraltar. In het westen ligt Portugal en in het noordwesten vinden we de Atlantische kust. De noordgrens van Spanje met Frankrijk wordt gevormd door de Pyreneeën.

Spanje kaartHet grootste deel van het land wordt gevormd door een plateau met een gemiddelde hoogte van 450 – 900 meter. Op dit plateau vinden we diverse gebergteketens (“Sierras”).

Daarnaast zijn er twee grote laaggelegen gebieden (“depressies”); de vlakte van de Ebro in het noorden en die van de Guadaquiver in het zuiden (Andalusië).

De verschillen in hoogteligging en de afstand tot de zee zorgen voor grote verschillen in weer en klimaat. In grote lijnen kan Spanje in drie klimaatregio’s worden verdeeld: het noorden en noordwesten, het binnenland en de Mediterrane kusten inclusief de Balearen (Mallorca, Ibiza, Menorca, Formentera).

Voor geheel Spanje geldt dat het in een overgangsregio ligt; in de winter staat het gebied onder invloed van de westcirculatie terwijl in de zomer het gebied onder invloed van het Azorenhoog staat.

bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

This entry was posted in Spanje. Bookmark the permalink.

Comments are closed.