Spanje – Madrid

Madrid is de hoofdstad en grootste stad van Spanje. De stad ligt in het midden van het land, op de Spaanse Hoogvlakte. De stad ligt op een hoogte van 667 meter boven zeeniveau, wat grote invloed heeft op het klimaat. De rivier Manzanares stroomt de stad binnen door de bossen van het district “Casa del Campo”, en snijdt onder andere door de stadsdistricten Latina, Carabanchel en het centrum van Madrid.


Madrid Appartementen

Madrid is één van de belangrijkste steden van Europa. Ondanks dat de stad tegenwoordig een zeer druk verkeersnet heeft en het op één na grootste metronetwerk van Europa, hebben de meeste wijken van de stad hun oorspronkelijke sfeer deels weten te behouden.

Belangrijke bezienswaardigheden in Madrid zijn het Palacio Real, oftewel het Koninklijk Paleis, het Retiropark, het archeologisch museum, en drie internationaal befaamde kunstmusea: het Museo del Prado, het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía en het Museo Thyssen-Bornemisza.

Klimaat
MadridDe regio van Madrid heeft een mediterraan klimaat met invloeden van een landklimaat, niet te verwarren met het gematigde zeeklimaat van Nederland. Opgemerkt moet worden dat Madrid klimatologisch sterk afwijkt van het Spaanse Middellandse Zeegebied, bijvoorbeeld Barcelona of Valencia. Het klimaat lijkt meer op dat van steden als Sevilla of Córdoba, de winters zijn er voor Spaanse begrippen koud, met minimumtemperaturen beneden het vriespunt en de zomers zijn extreem heet. De gehele maanden juli en augustus daalt de temperatuur praktisch niet onder de 30 graden en stijgt zelfs regelmatig tot 40 graden Celsius. Door de hoge ligging van de stad, bijna 700 meter boven zeeniveau, en het droge klimaat, daalt de temperatuur ’s nachts vaak wel, in tegenstelling tot het Middellandse Zeegebied, wat zorgt voor een lagere gemiddelde temperatuur in de grafieken. De hoeveelheid neerslag is erg klein, maar desondanks kan het in elk van de seizoenen regenen.

Adverteren bij DaisyconNachtleven
De stad is beroemd om haar nachtleven en staat zelfs in de rest van Spanje bekend om het enorme aantal bars, clubs en discotheken. De typische jonge Madrileen danst en drinkt tot diep in de nacht, eet wat zoete gefrituurde “churros”, doucht zich en gaat vervolgens aan/naar het werk. Een andere populaire bezigheid van Madrileense jongeren (ook in Andalusië) is “botellón” oftewel drinken op straat. De drank wordt gekocht in supermarkten en vervolgens op pleintjes en straatjes opgedronken, in Madrid de normaalste zaak van de wereld.

Stierenvechten
Madrid stierenvechtenMadrid heeft de grootste stierenvechtarena van Spanje, genaamd “Las Ventas”. De arena werd geopend in 1931 en er kunnen 25.000 toeschouwers een stierengevecht in bijwonen. Het stierenvechtseizoen begint in maart en eindigt in oktober. Vanaf maart tot juni, de zogenaamde “San Isidro periode” van Madrid, zijn er elke dag stierengevechten en de rest van het seizoen alleen op zondag. De waardering die een toreador in Madrid krijgt, zijn de belangrijkste ter wereld. Tegenwoordig wordt de arena ook gebruikt voor andere evenementen zoals muziekconcerten. Ondanks protesten vanuit andere delen van Spanje, met name uit Barcelona, en uit het buitenland, zijn er voorlopig geen plannen te stoppen met het stierenvechten.

Madridreizen

Gastronomie
Madrid tapas restaurantMadrid heeft haar eigen traditioneel Spaanse keuken, die behoorlijk verschilt van de Mediterrane keukens in Barcelona of Valencia. Daar eet men veel vis en schaaldieren, pasta, rijst en mediterrane groenten. De traditionele keuken van Madrid bestaat zowel uit vlees als vis, en veel peulvruchten, eieren, honderden soorten worst, stoofpotten. De ‘cocido madrileño’ is het meest traditionele voorbeeld van een typisch Madrileense stoofpot. Madrid staat in Spanje bekend als de stad waar het eten in de restaurants zeer ‘casera’ oftewel huiselijk is. Dat betekent dat het eten vers wordt bereid, in veel gevallen met Spaanse producten. In de stad worden op sommige plaatsen de typisch Spaanse tapas nog op traditionele wijze gegeten, namelijk gratis bij een drankje.

This entry was posted in Spanje, Stedentrips. Bookmark the permalink.

Comments are closed.