St. Maarten – Geografie

Sint Maarten (Frans: Saint-Martin, Engels: Saint Martin) is een eiland in de Caraïbische Zee, genoemd naar de heilige Maarten (Martinus van Tours). Het ligt 240 kilometer ten oosten van Puerto Rico, en zuidelijk van Anguilla, en behoort tot de Kleine Antillen.

Sint Maarten is verdeeld in een Frans en een Nederlands deel, die respectievelijk Frans en Nederlands als officiële taal hebben. De voertaal op het eiland is echter Engels, doordat de bevolking grotendeels afstamt van Engelstalige slaven.

De totale oppervlakte van het eiland bedraagt 87 km². De totale lengte van de grens tussen het Nederlandse en het Franse deel van het eiland bedraagt 10 km. Er is vrij verkeer tussen beide eilandsdelen.

Sint Maarten kaartHet Franse deel viel van 1946 tot 2007 onder het departement Guadeloupe, maar koos op 7 december 2003 bij referendum voor zelfbestuur en werd in 2007 een overzeese gemeenschap (collectivité d’outre-mer).

Het Nederlandse deel behoort als eilandgebied tot de Bovenwindse Eilanden van de Nederlandse Antillen.

Sint-Maarten ligt in een gebied dat kwetsbaar is voor orkanen. Zo werd Sint-Maarten in 1995 zwaar getroffen door orkaan Luis, die grote schade aan het eiland berokkende.

This entry was posted in St. Maarten. Bookmark the permalink.

Comments are closed.