Thailand – Geografie

Thailand - kaartThailand heeft een grillige vorm met in het zuiden een lang schiereiland. Het land is even groot als Frankrijk. Thailand kent verschillende landschappen; bergen, laagvlaktes en bosrijke gebieden.

Het Noord-Thaise bergland bestaat uit uitlopers van de Himalaya die gemiddeld 2000 meter hoog zijn. De Doi Inthanon met een top van 2595 meter in het Noordwesten is het hoogste punt van het land. Ook langs de westelijke grens met Myanmar liggen bergen, die naar het zuiden toe in hoogte afnemen tot uiteindelijk zo’n 100 meter hoogte. De hellingen zijn begroeid met tropisch regenwoud.

Het zuidelijk deel van Thailand bestaat uit een meer dan 1200 kilometer lang schiereiland dat grenst aan Maleisië. Op sommige plaatsen is dit schiereiland slechts 80 kilometer breed.

Achter de westelijke bergketen met Myanmar ligt de centrale laagvlakte, waar de Chao Phraya stroomt. Dit is een samenvloeiing van de drie rivieren Nan, Ping en Yom, die ontspringen in de noordelijke bergen. In dit laagland zijn veel rijstvelden te vinden. In het zuiden van deze laagvlakte ligt de hoofdstad Bangkok. Door behoefte aan landbouwgrond is 20 procent van het oorspronkelijke bos over.

Het oostelijk deel grenzend aan Laos is vlak en heeft gemiddeld een hoogte van 300 meter. Rivieren die op het Khoratplateau ontstaan stromen langzaam naar de Mekong langs de grens met Laos. Tussen het Khoratplateau en de centrale laagvlakte ligt een bergketen met steile hellingen tot meer dan 1000 meter hoogte.

bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

This entry was posted in Thailand. Bookmark the permalink.

Comments are closed.