Thailand – Klimaat

Het klimaat van Thailand is een tropisch regenklimaat en staat onder invloed van de moesson. De gemiddelde temperatuur varieert van 25 graden in het Noorden tot 28 graden in de Centrale Laagvlakte. Jaarlijks valt er 1200 millimeter neerslag en in het zuiden 2500 millimeter. In de westelijke bergen bij Ranong valt 6000 millimeter per jaar.

Temperatuur
ThailandHet warmste gedeelte van Thailand is te vinden in de Centrale Laagvlakte. Overdag wordt het hier gemiddeld 33 graden. Elders in het land is het gemiddeld zo’n 31 graden. Dit is afhankelijk van de hoogte of de afstand tot zee waar zeewind voor verkoeling zorgt. De warmste maand van het jaar is april, vlak voor de start van de moesson. Op 27 april 1960 werd het in Uttaradit (in het noorden) 44,5 graden, maar dit soort temperaturen zijn uitzonderingen. Elders in het land is de 40 gradengrens ook een enkele keer overschreden, maar meestal wordt het in niet zo warm.

ThailandIn de nacht is het gemiddeld zo’n 23 graden. De delta in de omgeving van Bangkok is het warmst. Ook op de eilanden voor de zuidkust is de nachttemperatuur hoger dan op het vastenland. In de noordelijke bergen koelt het ’s nachts af tot 19 graden. Lage temperaturen treden vooral op in december en januari. Op 27 december 1993 werd het in Thong Pha Phum (westelijke bergen) zelfs 5,2 graden. Dit is een van de laagste waarden van de afgelopen jaren.

Neerslag

ThailandThailand staat onder invloed van de moesson. Thailand kent twee moessonperiodes. Van mei tot en met september waait de zuidwestmoesson en van oktober tot januari de noordoostmoesson. Tijdens de moesson treden vooral in de middag en avonduren regenbuien op. Als het regent, duurt dit hooguit een uur, maar dan valt er ook veel regen. De ergste hitte wordt gedrukt door de bewolking. Niet elke dag vallen er buien, maar het is wel vochtig.

Gemiddeld valt er in Thailand zo’n 1000 tot 1500 Thailandmillimeter regen. Het zuiden is met 2000 millimeter iets natter en helemaal nat is de westkust tussen Phuket en de grens met Myanmar. Hier valt jaarlijks 5000 millimeter regen en plaatselijk zelfs meer. Een andere natte locatie is de omgeving van Chanthaburi, aan de grens met Cambodja, waar ook zo’n 3000 millimeter per jaar valt.

ThailandTijdens de zuidwestmoesson valt de meeste neerslag in de westelijke bergen. Vooral Myanmar krijgt enorme hoeveelheden water te verwerken. Zo valt in Tavoy in juni, juli en augustus per maand 1200 tot 1400 millimeter regen. Deze regen valt dus niet in het Centrale Laagland achter de bergen. Hier is het met 300 millimeter per maand beduidend droger.

In Phuket is het van mei tot en met oktober nat. Vooral in september regent het goed door met 417 millimeter per maand. Het zeewater is hier in de zomer zo’n 28 graden. Elders in Thailand valt er zo’n 150 millimeter. Alleen in het zuiden is het wat droger, omdat Sumatra al de eerste regen heeft opgevangen.

ThailandDaar komt in het late najaar verandering in. In november en december is het in zuidelijke Songkhla behoorlijk nat. Maandelijks valt er dan 500 millimeter uit de de noordoostmoesson. Elders in het land is dan de droge tijd begonnen.

Op de meeste plaatsen valt tijdens de noordoostmoesson zo’n 50 millimeter en op sommige plaatsen in het noorden slechts 9 millimeter. Duidelijk is hier dat de bergen in Vietnam de meeste regen van de noordoostmoesson opvangen.

bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

This entry was posted in Thailand. Bookmark the permalink.

Comments are closed.