Zuid-Afrika – Geografie

Zuid-Afrika is dertig keer groter dan Nederland en bevat de thuislanden Bophuthatswana, Ciskei, Transkei en Venda en de Walvisbaai. De kustlijn heeft een totale lengte van 2945 kilometer. Zuid Afrika grenst in het oosten aan Swaziland, Mozambique, Zimbabwe, Botswana en Namibië. Geheel omsloten door Zuid-Afrika ligt de bergachtige staat Lesotho.

Zuid-Afrika kaartDe afstand van de Limpoporivier in het noorden naar Kaap Agulhas in het zuiden bedraagt ongeveer 2000 kilometer. De afstand van Port Nolloth in het westen naar Durban in het oosten bedraagt ongeveer 1500 kilometer.

Het landschap van Zuid-Afrika wordt gekenmerkt door een hoog gelegen plateau en het vrijwel ontbreken van laagvlakten. Langs de zuid- en zuidoostkust rijzen de bergen trapsgewijs op uit zee.

Het plateau van Zuid-Afrika is overwegend vlak en het heeft een gemiddelde hoogte van 1000 tot 1800 meter. De hoogste punten van het plateau zijn Giants Castle (3820 m), Cathkin Peak (3650 m) en Mont aux Sources (3299 m) in de Drakensbergen.

De Drakensbergen is een hoge rand welke door opheffing is ontstaan. In het noordoosten daalt het landschap naar de Limpopolaagte en naar het westen daalt het af naar de halfwoestijn van de Kalahari. Deze laagte ligt op 800 meter hoogte.

Zuid-Afrika - OranjerivierDe belangrijkste rivier van Zuid Afrika is de Oranjerivier, die ontspringt in de Drakensbergen en over een afs-and van meer dan 2200 kilometer bij Oranjemund in de Atlantische Oceaan stroomt.

Andere belangrijke rivieren zijn de Vaal, de Limpopo, de Grote Visrivier en de Tugela. De meeste van deze rivieren zijn nauwelijks bevaarbaar. In het westen valt de Molopo regelmatig droog.

bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

This entry was posted in Zuid-Afrika. Bookmark the permalink.

Comments are closed.