Zuid-Afrika – Klimaat

Zuid-Afrika kent verschillende klimaten. In het westen heerst een woestijnklimaat, met uitzondering van het gebied rond Kaapstad. Daar heerst een mediterraan klimaat. Het zuiden en oosten kent een zeeklimaat met neerslag in alle jaargetijden. In het binnenland is de winter droog. Tussen het zeeklimaat en het woestijnklimaat in het midden heerst een steppeklimaat. Hetzelfde geldt voor het noorden van het land.

Temperatuur
De gemiddelde jaartemperatuur in Zuid Afrika schommelt tussen de 16 en 21 graden. Warm is het in de lagere gebieden aan zee aan de oostkust, zoals Durban (20,6 graden) en St Lucia (21,6 graden). Toch het allerwarmst is het in Messina in het uiterste noorden met gemiddeld 23,3 graden. In het hooggelegen Lesotho (1970 meter) is het slechts 12,1 graden gemiddeld.

Zuid-Afrika - UpingtonIn de zomer stijgt de temperatuur vooral in de woestijn in het westen tot hoge waardes. Upington en Priesta komen gemiddeld dagelijks tot boven de 35 graden en zijn tempraturen tot boven de 40 graden mogelijk. Aan de zuidkust is het met gemiddeld 25 graden het aangenaamst. Mosselbaai is het koelst met 24,0 graden gemiddeld in januari. Een en ander houdt verband met de zeewatertemperatuur. In het westen bij Aleanderbay is deze maximaal 16 graden. Bij Durban is sprake van een warme golfstroom en schommelt de zeewatertemperatuur tussen de 21 en 25 graden.

Zuid-Afrika hoogvlakteJuli is de koudste maand en de temperatuur op de hoogvlakte daalt regelmatig onder het vriespunt. ’s Winters is er een flink verschil in temperatuur tussen binnenland en kust. In Zuid Afrika is vooral Bethlehem koud met gemiddeld -2,5 graden in juli. In het hoger gelegen binnenland vriest het regelmatig, in het bergachtige zuidoosten zelfs meer dan 100 nachten per jaar. In Lesotho is het met -5 graden gemiddeld het koudst. Temperaturen tot -12 zijn mogelijk. Aan de zuid- en oostkust vriest het zelden en hier heerst een gemiddelde minimumtemperatuur van +10 graden in juli.

Neerslag
Zuid-Afrika - SwazilandDe meeste neerslag valt in het oosten en de minste in het zuiden. Vooral in de bergen en bij de steile bergruggen valt veel neerslag. In Swaziland valt jaarlijks 1337 millimeter en in St. Lucia 1261 millimeter. In de zomermaanden valt er maandelijks meer dan 200 millimeter, als de vochtige lucht van de Indische Oceaan met kracht landinwaarts stroomt. De regen valt in de zomer vaak in korte hevige buien, waarna de zon weer snel schijnt.

In het noorden valt rond de 500 millimeter, met een nattere periode in de zomermaanden. Het westen is kurkdroog met in Alexander Bay slechts 43 millimeter per jaar. Nog noordelijker in Namibië regent het helemaal zelden. Aan de zuidkust valt jaarlijks zo’n 300 tot 500 millimeter.

Tornado’s
Zuid-AfrikaZuid Afrika kent regelmatig onweersbuien. Het meeste onweer komt voor in de bergen van Drakensberg. Het gaat hier om gemiddeld zo’n 100 onweerdagen per jaar. De piek ligt even ten noordoosten van Lesotho. Ook de hogere gedeeltes van het hele oosten van het land zijn met gemiddeld 60 tot 70 onweersdagen onweersrijk. Naar de kust toe neemt het aantal onweersdagen snel af en bij Durban onweert het nog op maar 30 dagen per jaar.

In het westen van het land onweert het op 10 dagen per jaar. Dit aantal neemt af bij de westkust. Dicht langs zee komt op minder dan 5 dagen per jaar onweer voor. Ook de omgeving van Kaapstad kent minder dan 5 onweersdagen.

Zuid-Afrika - NatalDe onweersbuien gaan soms gepaard met windstoten, hagel of tornado’s. Hagel wordt in de bergen op 8 dagen per jaar gemeld. Het gaat dan wel om flinke zomerse hagel tijdens onweerssituaties. In het westen komt nauwelijks hagel voor. Tornado’s komen vooral voor in Kwazulu/Natal en Gauteng. De favoriete tornadoperiode is van november tot en met januari. De meeste tornado’s treden op tussen 16.00 en 19.00 uur.

Orkanen
Zuid-Afrika krijgt zelden met orkanen te maken. Wanneer een orkaan ten oosten van Mozambique verschijnt, is het in het binnenland doorgaans droog en helder. Restanten van orkanen weten wel voor veel regen en wind te zorgen in Kwazulu/Natal. De laatste keer dat een orkaan Zuid-Afrika trof was in 1984.

Zonneschijn
Zuid-Afrika - UpingtonHet noordwesten is ook het zonnigste gedeelte van het land. In Upington schijnt de zon ruim 3731 uur per jaar. Vooral in december als de zon op haar hoogtepunt staat, is ze gemiddeld 367 uur per decembermaand aanwezig. Elders in het land schijnt de zon gemiddeld 3300 uur en alleen langs de kust is het aantal uur zonneschijn minder. In Durban schijnt de zon jaarlijks 2365 uur.

bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

This entry was posted in Zuid-Afrika. Bookmark the permalink.

Comments are closed.