Zwitserland – Geografie

Zwitserland is een land van uitersten: binnen een straal van enkele tientallen kilometers kom je in de buurt van Lugano zowel eeuwige sneeuw als palmbomen tegen. De Alpen vormen in Europa een scheidslijn tussen weersinvloeden uit het noorden en het zuiden. Het Zwitserse heuvel- en bergland heeft veel lokale klimaatverschillen. Zeker als de hoogte op korte afstand snel verandert. Op de bergtoppen valt zoveel neerslag dat daar de grotere rivieren van Europa ontspringen en beneden in het dal moet de landbouw kunstmatige bevloeiing toepassen.

Zwitserland kaart

Zwitserland bestaat uit bergen en hooggebergte. Het grootste deel van het land bestaat uit de Alpen. In het westen loopt een bergketen die de Jura heet en duidelijk relatie heeft met de Alpen. Daartussen ligt het Mittelland, een golvende hoogvlakte met vruchtbare landbouwgrond, weidegebieden en deels grote meren.

Jura
Zwitserland JuraDe Jura is een bosrijke bergketen in het westen. De Jura heeft toppen tot 1700 meter hoogte en vormt de westelijke muur van Zwitserland. Het gebied strekt zich uit van Genève in het westen tot Schaffhausen in het noorden. De Jura loopt richting Mittelland steil af. De rivieren hebben diepe kloven in de bergketen gesleten, die op sommige plaatsen 600 meter diep zijn.

Het Mittelland
Het Mittelland, ook wel de Zwitserse Hoogvlakte genoemd, is het gebied tussen de Jura en de Alpen in die in het zuidwesten begint en naar het noordoosten breder wordt. Het gebied is een golvende hoogvlakte met vruchtbare landbouwgrond, weidegebieden en deels grote meren. Het beslaat eenderde van de totale oppervlakte van Zwitserland.

De Alpen
Zwitserland - AlpenDe Alpen zijn een hooggebergte met vele dalen, meren, passen en gletsjers. De Alpen in Zwitserland tellen meer dan honderd bergtoppen met een hoogte van meer dan drieduizend meter. Ruim dertig bergtoppen zijn hoger dan vierduizend meter. De hoogste toppen komen voor aan de grens met Italië. Daar liggen de Matterhorn (4478 meter), Weisshorn (4505 meter), Dom (4545 meter), Mischabel (4545 meter) en de allerhoogste top: Dufourspitze (4634 meter). Bijna 2000 vierkante kilometer in Zwitserland is bedekt met ijs van 140 gletsjers.

De belangrijkste gletsjers zijn te vinden in drie gebieden. De gletsjers hebben een lengte van vijf tot tien kilometer. De grootste gletsjer is de Grosse Aletschgletsjer met een oppervlakte van 117 vierkante kilometer die van de Aletschhorn afkomt. Deze gletsjer is 23 kilometer lang en 900 meter diep. Gletsjers komen niet voor onder de 2000 meter.

Waterstromen
Zwitserland - SchaffhausenDe Alpen bestaan verder uit dalen met rivieren, beekjes en watervallen. Op sommige plaatsen zijn meren ontstaan. De Rijn is de belangrijkste rivier van Zwitserland. Bij Schaffhausen ligt de grootste waterval van Europa. De Rhône ontspringt in het zuidwesten van Zwitserland. Water uit dit deel van het land wordt naar de Middellandse Zee gevoerd. Het oosten van Zwitserland ontspringt de Inn en in het zuiden de Ticino die via de Po naar de Middellandse Zee stroomt. Alle Alpenrivieren stromen door grote meren, waardoor de waterstand wordt gereguleerd en de rivier van puin en slib wordt gezuiverd.

Flora
Zwitserland - AlpenweideZwitserland heeft een rijke wisselende flora die afhankelijk is van de hoogte. In de lagere delen tot 700 meter komt loofbos voor. Daarna komen in de Alpen naaldbossen voor die boven de 2300 meter overgaan in een toendra-achtige vegetatie met dwergstruiken. Nog iets hoger komen de zogenaamde alpenweiden voor. Uiteindelijk komen op de besneeuwde bergtoppen geen planten meer voor.

bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

This entry was posted in Zwitserland. Bookmark the permalink.

Comments are closed.